Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åsa Linderborg till hårt angrepp mot Niklas Svensson

Publicerad: 17 augusti 2015, 08:24

Åsa Linderborg liknar Niklas Svensson vid "Karlsson på taket"

Aftonbladets kulturchef rasar mot Expressens stjärnreporter Niklas Svenssons agerande i sociala medier. ”Stinker trollsvett”.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgNiklas Svensson

I sin krönika skriver Åsa Linderborg om hur Niklas Svensson twittrat opinionsmaterial under sommaren.

"Under semestern har Niklas Svensson också tagit ledigt från källkritiken. Han retweetar indignerat nån som känner nån som påstått sig ha åkt taxi med en chaffis som försökte värva hen till IS. Det är därför inte så märkligt om hans popularitet under sommaren har växt bland högerextremister."

Hon gör en liknelse med Astrid Lindgrens karaktär "Karlsson på taket" och hävdar likt Cafés journalist Andrew Walden att Expressen-journalisten tillhör "n*"rbollshögern".

"Expressens grand superstar har nämligen konsekvent tagit ställning mot alla progressiva krafter, och det på ett sätt som stinker trollsvett."

I texten tar hon upp några av Niklas Svenssons tweets från i sommar: kritiken mot Adam Tenstas sorti från Nyhetsmorgon i TV4, att han inte tycker om "PK-människor" som Jason "Timbaktu" Diakité och att han delat ett "rasistiskt skämt" om greker. Åsa Linderborg ser Niklas Svensson som en symbol för den "reaktionära tidsandan".

"Niklas Svensson har nog ingen egen agenda, jag tror han är rätt aningslös, men han har alltid varit en termometer i samhällskroppen. Det är så vi ska förstå sommarens twitterflöde. Men det är inte bara som exponent för en allt reaktionärare tidsanda som han är intressant. Han väcker också frågor kring journalistik och etik", skriver Åsa Linderborg och fortsätter:

"För hur ska vi betrakta Niklas Svensson efter den här sommaren? Han är inte ledarskribent, inte kulturjournalist, ej heller kolumnist. Han är en reporter med neutral och opartisk politikbevakning som uppgift. Han har visserligen varit illa dold lönnhöger, men nu gör han inför öppen ridå en kraftig ideologisk gir – åt vilket håll spelar egentligen ingen roll för principdiskussionen. Dessutom visar han på sin fritid exempellös brist på källkritik."

I texten ställer Åsa Linderborg frågan om vem som bär ansvar för Niklas Svenssons uppträdande i sociala medier och var gränsen går mellan professionen? Hon varnar fler nyhetsjournalister för att gå samma väg som Expressen-reportern i sociala medier.

"Ju mer opinionsmaterial på ledar- och kultursidor sprids, desto viktigare att den andra delen av journalistkollektivet spelar sin roll. Om gränserna suddas ut mellan åsiktsjournalistik och objektiv nyhetsjornalistik, undermineras legitimiteten för en hel yrkeskår."

På Twitter kommenterar Niklas Svensson texten på följande sätt:

"Lästips: i dag recenserar @AsaLinderborg både mig och Twitter, klart subjektivt – som kulturjournalistik ska vara"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.