Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åsa Linderborg totalsågar Thomas Mattssons text om Aftonbladet

Publicerad: 4 december 2017, 15:18

Thomas Mattsson får hård kritik av Åsa Linderborg: "Det känns som om Thomas Mattsson randat ner sin text om Aftonbladet i söndagens Expressen under ett barhäng med grabbarna"

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg går till hård attack mot Expressens chefredaktör Thomas Mattssons dödsruna över konkurrenten. "Texten är full av ogrundade påståenden och vilda spekulationer", skriver hon.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonÅsa LinderborgExpressen

Det var i söndags som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev ett omfattande dokument över Aftonbladet. Mitt i den kris som konkurrenten befinner sig i blandar texten känslor, historia och anekdoter med spekulationer om vilka kandidater som skulle kunna tänkas ta över efter Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén om hon eventuellt skulle lämna tidningen. Thomas Mattsson namnger även två medarbetare knutna till Aftonbladet och Schibsted som är anklagade för sexuella övergrepp och trakasserier och som hittills anonymiserats i Aftonbladets.

Resumé har under dagen sökt Expressens chefredaktör och bett honom förklara motiven bakom texten och namnpubliceringen, men Thomas Mattsson har inte återkommit.

En som är starkt kritisk till texten är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som tidigare har varit kritisk till Expressens namnpubliceringar i samband med #metoo. I en kulturkrönika driver Aftonbladetchefen tesen att Thomas Mattssons text är ett exempel på chefredaktörens aggressiva jakt efter marknadsandelar och att "Texten är full av ogrundade påståenden och vilda spekulationer".

"Det känns som om Thomas Mattsson randat ner sin text om Aftonbladet i söndagens Expressen under ett barhäng med grabbarna. Först lite sentimental anekdotisk historieskrivning, där man liksom fasar in varandra. Ett par öl till och man hamnar i saggfasen. Vid den avslutande gt:n är det äntligen dags för det man egentligen träffats för: skitsnacket.", skriver Åsa Linderborg.

Aftonbladets kulturchef tar också upp Expressens inkosekvens som inte gjort någon journalistik kring den stjärnreporter som har anklagats i samband med uppropet #deadline samt att kulturchefen på tidningen Karin Olsson tidigare har sagt att tidningen bara namnpublicerar när de själva gjort journalistik, har eget källmaterial och gärna driver resonemang till namnpubliceringsbeslut. Så inte nu.

"Genom att släppa på all pressetik kan Expressen agera åklagare och tribunal på samma gång. De namnger journalister på andra mediehus och konstaterar sen att dessa journalister nu är så skandaliserade, att de inte kan jobba kvar. Den och den måste köpas ut! ropar Mattsson."

Thomas Mattsson svarar på kritiken i ett mejl till Resumé.

– Man bör inte diskutera pågående publiceringar och särskilt så inte enskildheter i större sammanhang, krönikan summerar ju nästan 200 år av snarast exceptionell tidningshistoria och förklaras nog bäst av sin helhet. Poängen i krönikan var att det vi ser nu har andra sett förr, ända sedan 1830, och gång på gång har sedan Aftonbladet återuppstått som en större och bättre produkt och hur plågsamt det än kan te sig nu för de inblandade så kommer det att ske igen. Det gäller att ha helhetsperspektiv, och inte titta på händelse för händelse eller person för person, när det finns en större kontext, skriver han.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.