Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aschberg: Jag är en perfekt måltavla för högerextrema konspirationsteorier

Publicerad: 19 december 2017, 10:23

Robert Aschberg.

En högerextrem Youtube-profil avled i fredags och på flera hatsajter sammankopplas Robert Aschberg med hans död. Till Resumé säger att han kommer låta jurister titta på publiceringarna.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetRobert AschbergYoutube

I helgen publicerade flera hatsajter som Samhällsnytt, Fria Tider och Nordfront konspriationsteorier om att det finns en koppling mellan en 33-årig mans död och hans hembesök hos journalisten Robert Aschberg. Mannen, som avled i fredags, kallade sig själv medborgarjournalist och har gjort sig känd för att lägga upp videor på Youtube där han bland annat besökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Polisens pressinformatör bekräftar för Resumé att mannen påträffades död under fredagsmorgonen, men att det inte finns några misstankar om brott.

Robert Aschberg berättar att 33-åringens besökte hans bostad med kamera den 30 november i år. Robert Aschberg var själv inte hemma vid tillfället utan befann sig på resa till Kiruna där han spelade in ett program för Aftonbladet.

Den nionde december publicerade 33-åringen, som öppet hyllat nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ett 40 minuter långt klipp. Sex dagar senare påträffas han död.

– Jag har följt fallet sedan klippet publicerades och sett hatet och hoten som riktas mot mig i kommentarsfältet. Jag är inte helt ovan vid hot, vid det här laget är jag ganska luttrad. Några dagar senare får jag ett samtal där det antyds att jag har något att göra med hans död. Jag har personer som samlar ihop material åt mig och jag kommer att låta några jurister titta på det.

Kommer du att vidta några åtgärder?
– Det är inte säkert. Just nu försöker jag att ta det här med ro. Det finns ingen anledning att agera i affekt.

Handlar det om förtal i så fall?
– Det behöver det inte göra, det kan röra sig om andra saker.

– Jag är den perfekta måltavlan för högerextrema konspirationsteorier. Jag sitter i styrelsen för Expo och har granskat nättrolll. De värsta galningarna betecknar mig som en gudfader för den svenska bolsjevismen och som ett exempel på de mäktiga judarna som ska ta över hela världen. De spekulationerna som kommer nu beror väl på att de sett för mycket Bond-filmer och hur man giftmördar människor.

Robert Aschberg uppger att han mött 33-åringen vid ett tillfälle i Almedalen.

– Då verkade han inte ha någon större lust att prata med mig. Jag tror ärligt talat inte att han hade lust att träffa mig när han gjorde sitt hembesök heller. Han kommer en tid då jag sannolikt inte är hemma.
– Jag tror den här typen av publiceringar som gjorts kring hans död söndrar högerextremismen och skapar splittringar. En känd högerextremist hörde av sig till mig och var djupt oroad av vad det här kan få för konsekvenser för rörelsen, eftersom det är så oseriöst.

Strax före sin död antydde 33-åringen på VK.com (ett ryskt socialt nätverk) att han hade mer uppgifter och att Robert Aschberg hade mejlat honom.

– Jag har inte mejlat honom överhuvudtaget. Den första filmen var bara ett hopkok av uppgifter och jag har svårt att se att han skulle komma med några nya avslöjanden. Det spekuleras om att Expo ihop med några andra planerar en stor granskning av hans organisation. Men det har det aldrig varit tal om. De saknar helt betydelse.

Efter sin död har mannen hyllats i högerextrema kretsar på nätet.
– Med hans död blir han och hans organisation säkert en martyr för den värsta typen av högerextremister.

Robert Aschberg ger inte mycket för den medborgarjournalistik han hittills tagit del av.
– Det jag sett håller ingen som helst verkshöjd. Jag har inget problem med begreppet medborgarjournalistik. Det finns en tendens hos högerextrema skribenter att inte kolla en bra story och vara alltför färgade av sin politiska övertygelse. Det blir en löjets skimmer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.