Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aschberg nekas avdrag för tips-miljonerna

Publicerad: 21 februari 2013, 10:48

Robert Aschberg.

Foto: Frida Flakstad/Carina Jäderström.

UPPDATERAD. Robert Aschberg vill göra avdrag för de 19 miljoner kronor som han betalade för tips av en känd bedragare. Men han fick avslag av såväl Skatteverket som i Kammarrätten. Nu går även Förvaltningsrätten på deras linje.


Ämnen i artikeln:

Robert Aschberg

Historien om hur Robert Aschberg blev blåst på 19 miljoner kronor av en bedragare som utgav sig för att sitta på tips är känd. Men när han sedan ville göra avdrag för betalningen sade Skatteverket nej.

Aschberg gick då till Kammarrätten som slog fast att affären inte hade någon koppling till hans journalistiska verksamhet, och nekade honom att få göra avdrag för förlusten.  

Nu har Förvaltningsrätten gått på samma linje. De anser i likhet med Skatteverket att Robert Aschberg lånade ut pengarna till den så kallade Solvallakungen i egenskap av privatperson.

UPPDATERING: Resumé påstod felaktikt i en första version att Aschberg betalat för tips om Palme-mordet. Det var fel. Så här skiver Robert Aschberg själv i ett mejl till Resumé:

"Nej, Resumé, det var inga Palmemiljoner.
När jag gått till Kronofogdemyndigheten för att få tillbaka mina pengar satte bedragaren Tore Ferdinand Pettersson en pistol mot huvudet och sköt sig. Om detta och framförallt om bakgrunden till hela historien skrev jag utförligt i Aftonbladet för styvt åtta år sedan.

I samma artikel redovisas varför jag inte kan berätta vad det var för uppgifter och bevis jag betalade för, men inte fick. Det skulle strida mot meddelarskyddet, som även omfattar avlidna uppgiftslämnare.
Det enda jag någonsin sagt om dessa uppgifter är att de inte, alltså INTE, handlade om Palmemordet. Mer kommer jag inte att yppa.
Om reporter Thambert inte hade tillgång till en sökmotor kunde han ha lyft sin smarta telefon och ringt mig.
Det råder Palmemordshysteri i landet. Snart fattas bara att de börjar sälja tandkräm och chips med kopplingar till tragedien och den skamliga polisutredning som följde".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Robert Aschberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.