Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aschberg stäms på mångmiljonbelopp

Publicerad: 15 mars 2011, 10:54

Robert Aschberg och MTG-ägda produktionsbolaget Strix stäms på 7,7 miljoner kronor för kontraktsbrott. Bakom stämningen står danska teknikbolaget Best Broadcast Hire, BBH.


Robert Aschberg Foto: Ulf Berglund/TV3

Bråket mellan Strix, där Robert Aschberg är styrelseordförande och som ingår i börsnoterade MTG, och BBH har landat i Stockholms tingsrätt, där BBH:s advokater lämnade in en stämning i förra veckan.
BBH ägs av danska UPS och bolaget, som har verksamheter på sju marknader, hyr ut teknisk utrustning till tv-produktioner.

I Stockholm har bolaget sitt kontor i TV4-huset och förra året omsatte BBH AB närmare 40 miljoner kronor och redovisade en vinst på knappt 2 miljoner. I Sverige har bolaget bland annat varit inblandat i tv-produktionerna På Spåret (SVT), Förkväll, Antikdeckarna och Det okända (TV4), Ullared och Djävulsrallyt (Kanal5), Stor i Japan (TV6) och Extra Extra (TV3).
Enligt stämningen är bakgrunden till bråket en överenskommelse mellan bolagen från 2009. Då övertog BBH Strix teknikpark för 3,7 miljoner kronor. I gengäld förband sig Strix att under tre år hyra och leasa utrustning från BBH för minst 10 miljoner kronor årligen.
Om Strix inte fullföljde sitt åtagande kunde bolaget, enligt stämningsansökan, drabbas av en årlig straffavgift på 1,2 miljoner kronor.

I augusti 2010 kunde BBH konstatera att Strix ”bara” hyrt utrustning för 4,2 miljoner kronor, vilket alltså var 5,8 miljoner kronor mindre än avtalat.
På ett hastigt sammankallat krismöte den 16 september 2010 mellan Calle Jansson, vd på Strix, och Ulrik Samuelsson, vd på BBH, var parterna överens om att BBH hade rätt att fakturera Strix på straffavgift på 690 000 kronor, enligt de minnesanteckningar som BBH lät göra från mötet och som bifogas stämningsansökan.
Det bestämdes också att BBH skulle vänta en och halv månad med att skicka fakturan till Strix. Men när BBH väl skickade fakturan till Strix kom i stället för betalning ett mejl från Calle Jansson.
I mejlet hävdade Jansson att avtalet inte längre gällde och att Strix därför inte heller tänkte betala någon straffavgift.  Strix ansåg att BBH inte uppfyllt flera punkter i avtalet, bland annat hade utrustningen inte mött ”Strix högt ställda krav” och BBH:s villkor hade dessutom inte varit marknadsmässiga.

Efter det har samarbetet brutit ihop och inga nya affärer har genomförts. BBH har krävt betalning på sammanlagt 3,8 miljoner kronor, ett krav som Strix över huvud taget inte besvarat.
Nu landar alltså bråket i tingsrätten, där BBH kräver Strix på sammanlagt 7,7 miljoner kronor i skadestånd.

Resume.se söker Robert Aschberg, styrelseordförande på Strix, för en kommentar.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.