Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Assange hotar stämma staten

Publicerad: 15 september 2010, 11:26

Wikileaks-grundarens advokat Björn Hurtig tittar på möjligheten att stämma staten. Enligt honom borde åklagaren aldrig ha bekräftat Expressens uppgifter, som ledde till en världsnyhet. – Det var ett grundläggande fel av jouråklagaren att gå ut med hans namn när han blev häktad i sin utevaro, säger Björn Hurtig till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Julian AssangeExpressen

Julian Assange. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX.

Wikileaks grundare tänker stämma staten, skriver sajten Newzglobe.com. Enligt Julian Assanges försvarare handlar det om ett brott mot förundersökningssekretessen som begicks av åklagaren. Det innebär att känsliga uppgifter och sådant som kan försvåra utredningen ska hållas hemliga.

– Skulle jag göra samma sak i min yrkesutövning som advokat hade det fått allvarliga konsekvenser. Jag tycker det som de gjorde var väldigt fel, säger Björn Hurtig till Resume.se.

Dessutom har Julian Assanges anseende världen över fått ta mycket stryk. Enligt Björn Hurtig finns det liknande fall i Sverige och EU där personer som har lidit skada har fått skadestånd av staten.

– Min personliga uppfattning är att det finns stöd för en stämning. Men i första hand är jag inriktad på att försvara min klient mor de brott han anklagas för.

Kan en stämning bli aktuell även om han fälls för brotten?

– Jag som advokat är ju helt inställd på att han kommer att bli friad från anklagelserna. Men möjligheten att gå vidare med en stämning finns enligt min bedömning även om han inte blir friad.

Enligt JK, som företräder staten i stämningsmål, krävs i regel att personen ska ha lidit ekonomisk skada av att ett brott eller tjänstefel för att få skadestånd. Men på grund av Assanges kändisskap finns det en lucka som gör att han kan åberopa skada på hans anseende. Men en företrädare för JK som Resume.se pratar med känner inte till några liknande fall i Sverige.

Advokaten Björn Hurtig har tidigare varit inblandad i stämningar mot staten. Mest känt i fallet med de två läkarna som anklagades för styckmordet på Catrin da Costa.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Julian AssangeExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.