Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

AT&T köper Time Warner

Publicerad: 23 oktober 2016, 12:04

Foto: Wikimedia Commons

Teleoperatören AT&T köper mediejätten Time Warner i årets största affär. Nu väntar granskning av konkurrensmyndigheter och politiker.


Ämnen i artikeln:

AT&THBOTime WarnerWarner BrosAffärerCNN

Natten till söndagen svensk tid bekräftades den affär som troligen blir den största under 2016. AT&T lägger ett bud på Time Warner som värderar bolaget till 84,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 760 miljarder kronor. Betalningen görs till hälften med kontanter och resten med AT&T-aktier.

Chef över det nya AT&T blir bolagets befintliga vd Randall Stephenson.
– Det här är en perfekt matchning, där de två bolagen kompletterar varandras styrkor och vi kommer att kunna visa upp ett nytt funktionssätt för medie- och kommunikationsindustrin, sa han i ett uttalande i samband med att budet offentliggjordes.

Nu ska amerikanska konkurrensmyndigheter granska samgåendet, men Randall Stephenson är övertygad om att affären kommer att få grönt ljus.
– Det här är ingen horisontell affär. Det är en vertikal fusion. Det är svårt att hitta exempel på när vertikala fusioner har blockerats, säger han.

Från politiskt håll finns det också frågetecken kring samgåendet. Presidentkandidaten Donald Trump har exempelvis sagt att han tänker stoppa samgåendet om han vinner valet.

AT&T:s köp av Time Warner är det senaste i raden av exempel på telekombolag som köper in sig i mediebolag. Konkurrenten Verizon har exempelvis köpt Yahoo och AOL (det sistnämnda från just Time Warner). Syftet är att äga hela kedjan, från innehåll till distribution, i en tid när majoriteten av vår mediekonsumtion sker i mobilen.

Time Warner äger bland annat CNN, HBO, Turner Broadcasting System och Warner Bros Entertainment.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.