Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Att ha tråkigt höjer kreativiteten"

Publicerad: 21 augusti 2013, 06:54

Foto: Pressbild. Media Evolution.

”Att ha lite tråkigt påverkar inte bara barns kreativitet, utan även vuxnas tänkande mår bra av det.” Det skriver Teresa Belton, som är utbildningsforskare och talar i samband med Malmö-konferensen Media Evolution.


”De flesta människor försöker undvika att ha tråkigt. Det känns obekvämt  och man blir rastlös. Om vi upplever att vi inte har något att göra  fyller vi ut tomrummet i våra hjärnor.”

Så inleder Teresa Belton sin  beskrivning av varför det främjar kreativiteten att ha tråkigt i en artikel i Sydsvenskan.

Hon arbetar vid School of Education and Lifelong Learning  vid East Anglia-universitetet i Norwich, England.

Hon fick upp ögonen  för långtråkighetens positiva effekter i samband med att hon forskade  om tv:ns inverkan på barns historieberättande.

Teresa Belton läste  fyrahundra berättelser från barn mellan 10-12 år på fem olika skolor.   
Hon slogs av två saker. Färre berättelser än vad hon hade väntat sig  byggde på platser från tv och många historier var rätt tråkiga.

Det  vill säga hennes undersökningar visar att när man använder tv för att  slippa ha tråkigt och slå ihjäl tid så minskar också den egna  kreativiteten:
– De gör inga iakttagelser av livet omkring sig, de  tvingas inte hitta på egna aktiviteter eller tänka själva. De gör inget  av det som hjälper oss människor att skapa intryck, iakttagelser och  minnen.”

Terese Belton menar att tålamod, påhittighet och uthållighet är styrkorna som lägger grunden för kreativitet:
”Om  barn tittar på TV eller DVD så snart de ”inte har något att göra”  grundläggs lätt en vana att inte anstränga sig i det de gör.”, skriver  hon.

Hon menar också att just att ha tråkigt även påverkar vuxnas tänkande och kreativitet.
”Jag  gjorde nyligen en liten studie tillsammans med en grupp kreativa  yrkesutövare i England som själva har skrivit eller talat om  långtråkighetens betydelse för deras kreativitet.”

Här rör historierna alltifrån konstnären Grayson Perry som säger att det är långtråkigheten som pushar honom att spränga gränser till författaren och poeten Felix Dennis som drabbades av strupcancer och hade så tråkigt i sjukhussängen att han via post-it-lappar försökte sig på lyrik.

”Som medel för underhållning och tidsfördriv har TV idag sällskap av datorer, mobiler, läsplattor och spelkonsoler. Vi kan slippa tänka egna tankar och behöver aldrig vara bortkopplade, för med prylarna kan vi fylla varenda sekund med stimuli. I gengäld går vi miste om stillhet, iakttagelser och egna tankeflöden som skapar en annan förbindelse till världen.", skriver Teresa Belton.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.