onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Att verka utan att synas funkade på 50-talet - i dag är det omöjligt"

Publicerad: 15 februari 2017, 08:40

Mats Qviberg delar ut Metro i tunnelbanan

Affärsmannens köp av Metro slog ner som en bomb. För Resumé berättar Mats Qviberg om vad han ser för finansiell potential i gratistidningen, sin syn på medierna och framtida förvärv.

Ämnen i artikeln:

Mats QvibergMetroKinnevikMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Mats Qviberg har spenderat morgonen med att dela ut gratistidningar på Östermalmstorg. Att Qvibergsfären och investmentbolaget Custos tar över hela Metro väcker stort intresse i Mediesverige och telefonen har gått varm på onsdagsmorgonen. Diskussionerna började strax innan jul och kring klockan åtta kom pressmeddelandet.

LÄS MER: Mats Qviberg köper Metro

Vad ser du för affärsmässiga möjligheter med Metro?
– Alla branscher är jättetuffa, det är bara att kolla på Ericsson. Det gäller bara att vara on the edge, det är alltid min ambition när jag går in i bolag. Det var ingen som såg någon framtid för Bilia för 20 år sedan, titta på hur det har gott. Jag kommer att driva Metro i Jan Stenbecks anda och synas. Janne har alltid varit en förebild och var en extremt begåvad affärsman.

– Jag tror på att gå in i mogna verksamheter, som har ett par år på nacken och där det finns ett tappat sug. Kinnevik revolutionerade mediebranschen med Metro, men nu är det en för liten verksamhet för koncernen. För mig är inga verksamheter för små och det finns goda möjligheter att tjäna pengar på sikt. Jag ser en stor potential i produkterna, till exempel Metro Jobb, Metro Mode och Studentkortet. Det finns en plan för hur vi ska tjäna mer pengar, men det tänker jag inte berätta för dig nu. Men förutsättningen är att ha roligt, annars tjänar du aldrig några pengar. I dag är det fyrverkerier, men i morgon börjar jobbet.

Varför vill du äga en tidning?
– Jag har en bred portfölj. Jag blev lite blöt om fötterna i samband med HQ-kraschen, men eftersom jag har spridning på riskerna så klarade jag mig hyggligt. Som person är jag väldigt medieroad, även om jag var begränsat road under 2010-2011. I övrigt är jag Sveriges mest medietränade företagsledare.

SvD:s rapportering kring HQ Bank är fortfarande ett rött skynke för Mats Qviberg. 2014 startade han sitt Twitterkonto med attacker mot medlemmar ur tidningens redaktion, ett konto som i dag har 15 700 följare. I höstas utkom Jenny Hedelins bok om HQ-kraschen skriven tillsammans med Mats Qvibergs rådgivare Christen Ager-Hansen.


Mats Qviberg anser i dag att publiceringarna från SvD visar vilken makt medierna kan ha.
– Ett tag var det SvD som styrde över Öresund. Det kom som en chock.

Förändrade rapporteringen kring HQ din syn på medierna. Fick dig mer intresserad?
– Nej. En del kallar mig linslus, men det handlar om att jag förstår hur viktig publiciteten är som marknadsföringsverktyg. Är du affärsman måste du finnas i medierna. Att verka utan att synas kanske funkade på 50-talet. I dag är det omöjligt.

Kommer du att göra några direkta förändringar på Metro?
– Jag tycker att de gör mycket rätt, som alltid finns det saker att förbättra. Men jag tror exempelvis att vi måste behålla papperstidningen som ett ansikte utåt. Jag kommer inte att sitta i styrelsen eftersom jag inte har tid, men kommer som styrelseordförande för Custos självklart att ha åsikter.

Så ni kommer att behålla papperstidningen?
– Absolut. Det är Sveriges största tidning och ett viktigt marknadsföringsverktyg.

Ni äger 25 procent av Realtid. Ser du någon möjlighet till samordning mellan Metro och Realtid?
– Det hoppas jag på om det finns sådana möjligheter. Jag tycker Mediesverige har varit lite sega med att samordna redaktioner.

Hur tänker du nu?
– Ja det är bara att titta på Bonniertidningar som Sydsvenskan, Di och Expressen. Men det kommer att bli fler samordningar framöver.

Vilka satsningar är att vänta?
– De satsningar som kommer gäller det digitala, såsom Metro jobb. Papperstidningen är främst ett ansikte utåt.

Vi har fått uppgifter på att du är intresserad av att köpa Breakit, stämmer det?
– Nej.


Mats Qvibergs högra hand, Christen Ager-Hanssen, vd för Custos, blir styrelseordförande för Metro i Norden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev