Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åtta makthavare: Vi skyllde också på media

Publicerad: 6 mars 2015, 12:33

Sten Tolgfors, Göran Persson och Lars Lagerbäck

Foto: Andreas Elgstrand. Pressbilder: Viasat och JKL

I veckan bröt GP:s politiske redaktör Alice Teodorescu tystnaden och kom med det klassiska citatet "man ska aldrig lita på media". Resumé lyfter fram 8 andra tillfällen där medierna blev syndabock.


Ämnen i artikeln:

Lars LagerbäckSten TolgforsSverker Martin-LöfGöran PerssonBill CosbyCaremaDen motvillige monarken

1. Göran Persson
När Göran Persson för första gången kommenterade Erik Fichtelius dokumentär "Ordförande Persson" var han missnöjd. Både med hur SVT hanterat det 100 timmar långa intervjumaterialet och andra mediers rapportering av filmen.
"SVT:s hantering av den färdiga dokumentären och andra redaktioners sätt att hantera innehållet har blivit ännu ett exempel på mediernas snuttifiering av politiken", skrev den förre statsministern i Svenska Dagbladet.

Omslag till den omtalade boken "Den motvillige monarken"

2. Anders Lettström
Kungavännen Anders Lettström rasade på DN Debatt mot mediebevakningen av honom i samband med den omtalade boken "Den motvillige monarken" som släpptes hösten 2010. I debattartikeln var han främst kritisk till hur Expressen hade smutskastat honom.
"Medierna vevar på, det tänjs på gränserna i vetskap om att hovet ständigt väljer linjen att inte kommentera eller dementera. Det blir en omöjlig situation för den som samtidigt hamnar i skottgluggen. Vanligtvis brukar det uppstå en pressetisk diskussion efter mediedrev av det slag som kungen råkat ut för – och som jag själv fått uppleva. Men, ännu icke."  

Aftonbladets Lena Mellin var en av flera som replikerade på Anders Lettströms mediekritik.

3. Carema
Efter Dagens Nyheters omfattande granskning av Carema 2011 betalade vårdbolaget Second Opinion för att kartlägga "mediedrevet". I rapporten som presenterades i februari anklagades tidningen bland annat för att inte låta Carema komma till tals i tillräcklig utsträckning. DN:s dåvarande redaktionschef Åsa Tillberg avfärdade Second Opinions granskning och deras arbetsmetoder:
– Det är inte trovärdigt. Second Opinion tar betalt av sin uppdragsgivare. Det är ett väldigt konstigt sätt att bedriva mediekritik, sade hon till tidningen Journalisten.

(Foto: Wikimedia Commons)

4. Bill Cosbys advokat
Det senaste året har flera kvinnor anklagat komikern Bill Cosby för sexuella övergrepp. Hans advokat Marty Singer anser att CNN handlade oetiskt för att "sätta dit" komikern. Bland annat hörde advokaten av sig till flera reportrar som han hävdar har pressat en före detta pojkvän till en av kvinnorna att svartmåla Bill Cosby.
– De som anklagar får en nationell plattform av CNN, som inte inte följer de mest grundläggande journalistiska rutinerna med att undersöka vad deras syfte eller vinning, skrev advokaten i ett brev till CNN-chefen Jeff Zucker enligt TMZ.

I brevet ska han även ha kallat kanalen för "vårdslös och skadlig".

5. Laila Freivalds
Som utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen blev Laila Freivalds hårt kritiserad för sitt agerande i samband med Tsunamikatastrofen. När hon lämnade sin ministerpost ett halvår innan valet 2006 skyllde hon på medierna.
– I går kväll hade jag en presskonferens med anledning av valet i Vitryssland och den oroande utvecklingen i mellanöstern. Ingen journalist var intresserad av någon av sakfrågorna. Då insåg jag att detta är omöjligt, sade hon till Expressen i samband med sin avgång.

6. Sverker Martin Löf
Efter att SvD Näringsliv och sajten N360.se avslöjade hur flera toppar inom näringslivet flugit med SCA:s privatplan, bland annat till och från jaktresor lämnade Sverker Martin-Löf sina styrelseuppdrag i Industrivärden. Han kommenterade själv sortin med att han utsatts för ett "kuppartat mediedrev".  
– Vi vet ju inte vad syftet är med det vi är utsatta för, eller som jag är utsatt för. Det verkar finnas sådana otroliga resurser bakom, och kraft och förmåga att ljuga, vinkla information, anklaga och förtala, sade Sverker Martin-Löf till nyhetsbyrån Direkt.

För några veckor sedan PO-anmälde Sverker Martin-Löf SvD.  

7. Lars Lagerbäck
Sveriges tidigare förbundskapten i fotboll gjorde sig flera gånger känd för sitt trubbiga förhållande till journalistkåren. Lars Lagerbäcks sommarprat från 2013 präglades av en bitterhet gentemot medier. I synnerhet var han kritisk kring bevakningen under VM 2006 där han bland annat Aftonbladets startade en kampanj för att få in Kim Källström i startelvan.
– För mig är det svårt att respektera, mediapersoner som medvetet felvinklar eller feltolkar det man sagt, sade han i programmet.

8. Sten Tolgfors
När dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors avgick efter Saudiaffären fick mediebevakningen skulden. Under en presskonferens berättade han hur ett mediedrevet drabbade honom och hans familj i samband med Sveriges Radios granskning.
– Mediedrev är inget en fyraåring förstår, men han ser hur mamma och pappa mår, sade Sten Tolgfors.  

Hans förklaring köptes inte helt av mediekåren. Bland annat Aftonbladets Lena Mellin som ansåg att det inte handlade om ett drev.
– Ett mediedrev är i min tolkning när proportionerna växer sig alldeles orimliga, det tycker jag inte alls den har gjort här. Det är i princip Sveriges Radio som har ägnat sig åt den här affären, sade hon till Sveriges Radio.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.