Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Attackerade polisman i Paris: Har arbetat som journalist i Sverige

Publicerad: 7 juni 2017, 06:26

Polismännen på bilden har ingenting med attentatet vid Notre Dame att göra.

Foto: Most Photos

Attentatsmannen vid Notre Dame ska ha arbetat för svenska tidningar och radio, Varumärken centrala i IS-rekryteringen och Uber värvar marknadschef från Uber. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

ParisJournalistMorgonsvepetAppleUberIS

Attentatsman i Paris har arbetat som journalist i Sverige
Den 40-årige mannen som gripits misstänkt för att ha attackerat en polis utanför katedralen Notre Dame i Paris har studerat journalistik i Sverige och ska även ha arbetat som journalist.

"Mannen jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009 och 2010", säger Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid universitetet Paris 2 Assas till Aftonbladet

Den misstänkte angriparen är mediedoktorand vid ett franskt universitet och gick till attack mot polisen beväpnad med en hammare, men sköts av polis och fördes skadad till sjukhus.

Varumärken lockbete i IS-rekryteringen
Terrorgruppen IS lockar till sig västerländska ungdomar med bland annat Nutella, sneakers och kattungar.Det visar en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som SVT har tagit del av.

– Man refererar ofta till varumärken i bloggar, det kan till exempel stå "livet i kalifatet är perfekt vi har massor kattungar och äter Nutella varje dag", säger rapportförfattaren Lisa Kaati till SVT Nyheter.

– Sedan kanske man hakar på den virala kattrenden, att gulliga katter har blivit ett internetfenomen och att många tittar på och lägger upp roliga bilder och filmer på katter, säger Lisa Kaati.

Facebook misstog aktivister för terrorister
Facebook censurerade en grupp som stöder tjetjensk självständighet, stämplade dem som terrorister och anklagade dem för att bryta mot it-jättens policy. Det här är det senaste exemplet på hur Facebook, felaktigt, stängt av regimkritiker. Gruppen togs bort i maj, enligt en estnisk människorättsaktivist som är administratör för gruppen. Det skriver The Guardian.

Apple-chef blir marknadschef för Uber...
Den mycket populära Apple-chefen Bozoma Saint John lämnar Apple och blir marknadschef på taxitjänsten Uber. Hennes uppdrag blir att göra Uber lika omtyckt som Apple, något som många bedömare menar är en enorm utmaning.

"Det som hänt tidigare är inget jag råder över, men jag tror att det finns stora möjligheter i framtiden för Uber" säger Bozoma Saint John i en intervju med Business Insider.


Uber sparkar 20 anställda efter diskriminering
Uber har sparkat mer än 20 anställda till följd av diskriminering, skriver Techcrunch. Taxitjänsten ska ha utrett 215 anställda efter att flera kvinnor gått ut och berättat om sexuella trakasserier på bolaget tidigare i år.

Snap köper adtechbolag
Snap förvärvar den Seattle-baserade startupen Placed, som mäter huruvida online-annonser leder till butiksbesök och köp i verkligheten. Tjänsten som Placed erbjuder i dag valfri att delta i för konsumenterna. Vid godkännande följs de på sina olika enheter och kan ringas in på geografiska platser, vilket gör att man kan se i fall en annons följs av ett butiksbesök. Snap vill troligtvis använda Placed-teknologin till sin tjänst Snap to Store, som också går ut på att låta annonsörer se om deras kampanjer resulterar i några besök. Det skriver Recode.

Ryska hackare planterade falska nyheter - bidrog till Qatarkrisen
Ryska hackare angrep Qatars statliga nyhetsbyrå med syfte att sprida falska nyheter som bidrog till den diplomatiska krisen som nu skakar Qatar. Det misstänker amerikanska utredare, enligt källor med insyn som CNN pratat med. Attacken blev känd för två veckor sedan, då Qatar uppgav att hackare angripit landets statliga nyhetsbyrå och publicerat falska påståenden som tillskrevs landets emir Tamim bin Hamad Al-Thani. Emiren påstods ha stött Hamas och Hizbollah och ha uttalat sig kritiskt om Donald Trump, något Qatar förnekade. Uppgifterna gav ändå försämrade relationer med flera övriga arabstater.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.