Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Attentat mot fransk tidning – 12 döda

Publicerad: 7 januari 2015, 11:36

Bild från Al-Jazeeras sänding.

(UPPDATERAD) Frankrike skakas av ett attentat mot den Paris-baserade satirtidningen Charlie Hebdo. Enligt uppgifter har minst 12 personer mist livet och tio skadats.


Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoReuters

I dag stormade tre maskerade och maskingevärsbeväpnade män in på Charlie Hebdo redaktion. Inne i lokalen öppnade de eld, enligt vittnen på plats. Det är i nuläget bekräftat att en journalist har dödats, och tre poliser har skottskadats. Men enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 12 personer dött. Nio av de dödade är personal och två poliser.

Enligt BBC var den senaste tweeten en skämtteckning på terrorgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Fyra av de döda uppges vara de fyra som ligger bakom tidningens senaste satirteckning, enligt Figaro.

Charlie Hebdo är ett satirmagasin som har gjort sig kända för sina provokativa karikatyrer. Vid flera tillfällen har de haft udden riktade mot islam, och 2011 förstördes deras redaktion av en bomb sedan de publicerat en bild föreställande profeten Mohammed på ettan.

Om dagens attack har något med deras islamkritik att göra är dock inte klarlagt. Men enligt en film från attentatet ska gärningsmännen ha skrikit "Allahu akbar", vilket betyder "Gud är stor" innan de gick till attack. De ska också ha skrikit: "Vi har hämnats profeten", skriver Expressen i sin direktrapportering.

Nu jagas gärningsmännen som flydde från platsen i en svart bil. Frankrikes president Francois Hollande ska i skrivande stund vara på väg till attentatsplatsen och sa under en presskonferens som hölls strax efter attentatet att det inte råder några tvivel om att det handlar om en terrorattack. Även Storbritanniens premiärminister David Cameron fördömer attacken. Han säger att Storbritannien står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorismen, skriver Reuters.

Ännu är det ingen som har tagit på sig attentatet, men enligt BBC:s liverapportering ska terrorgruppen IS ha hotat att attackera Frankrike några minuter innan den senaste tweeten med satirteckningen på Abu Bakr al-Baghdadi postades i natt.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoReuters

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.