Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Även publishers är människor”

Publicerad: 4 december 2017, 17:45

Raoul Grünthal.

Foto: Pressbild

Schibsted-chefen Raoul Grünthal har fullt förtroende för Sofia Olsson Olsén, men kan inte svara på när hon är tillbaka igen från sjukskrivningen.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénRaoul GrünthalAftonbladet

Tidigare i dag stod det klart att Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén sjukskrivit sig som en direkt konsekvens av det hårda trycket mot henne och tidningen. På ett stormöte med personalen förklarade Raoul Grünthal, chef för Schibsted Media, att han har fullt förtroende för Aftonbladet-chefen.

Att vara publisher på Aftonbladet är en utsatt position. Om Sofia Olsson Olsén väljer att sjukskriva sig efter en period av högt tryck, ska man då vara chefredaktör på Aftonbladet?
– Även publishers är människor, det inser nog ni på Resumé också. Jag vet att hon ställer extremt höga krav på sig själv i sin roll som vd, ansvarig utgivare och chefredaktör. Nu hoppas vi alla att hon kommer tillbaka så fort som möjligt, säger Raoul Grünthal i ett mejl till Resumé.

Hur länge räknar hon med att vara borta?
– Det vet vi inte. Det viktiga är att hon kommer tillbaka som den Sofia Olsson Olsén som vi känner henne – med kraft och energi att utveckla Aftonbladets journalistik och affär.

I samband med att Sofia Olsson Olsén valde att stoppa publiceringen av det så kallade Dokumentet 2.0 framkom hård intern kritik. Källor till Resumé gör dock gällande att missnöjet legat och pyrt bland flera medarbetare sedan en längre tid tillbaka. De senaste turerna fick bägaren att rinna över, hävdar de.
– Ledarskapskrisen är total. Det kokar av missnöje och krisen med ett antal personer som betett sig illa är bara toppen av isberget, har en person med god insyn tidigare berättat.

Du säger att du har förtroende för Sofia Olsson Olsén. Har redaktionen det?
– Det är ju svårt att svara för alla enskilda individer på en redaktion. Alla inser givetvis att det här är en turbulent tid för Aftonbladet. Men att döma av de reaktioner som jag uppfattat efter mötet i eftermiddags kan jag konstatera att det finns en stor sympati för henne, säger Raoul Grünthal.

Hur ser du på hur Sofia Olsson Olsén skött hanteringen av både det publicistiska och arbetsgivaransvaret den senaste månaden?
– Jag har fullt förtroende för Sofia Olsson Olsén.

När kommer utredningen kring de två medarbetarna att vara klar?
– Det kan jag inte svara på.

Hur kommer det här att påverka Aftonbladets verksamhet?
– Det är klart att de här veckorna varit jobbiga för alla på Aftonbladet. Men Aftonbladet har en enorm inneboende styrka i form av alla sina duktiga medarbetare. Det är inte för inte Aftonbladet är nyhetsledande och svenska folkets primära nyhetskälla online. Aftonbladet står sig mycket starkt och är en förebild, både i Sverige och internationellt. Det finns en anledning till att ingen kommit i närheten av Aftonbladets position.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.