Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avfärdar förbud mot citatkoll

Publicerad: 24 september 2012, 12:26

Thomas Mattson och Daniel Sandström.

Foto: Johan Eltes / Lars Dareberg

The New York Times införde förra veckan en ny policy där de inte längre kommer tillåta nyhetskällor att se sina citat innan publicering. Men enligt Expressens Thomas Mattsson och Sydsvenskans Daniel Sandström är det inte aktuellt med liknande policys i deras tidningar.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmThomas MattssonThe New York Times

Den amerikanska tidningen The New York Times gick i slutet av förra veckan  ut med att de inför en ny redaktionell policy om att inte tillåta  nyhetskällor att kolla eller ändra sina citat innan publicering.

Bakgrunden till den nya policyn är att intervjuobjekt, och ofta deras  pressansvariga, har missbrukat möjligheten att få läsa sina citat före  publicering och krävt rätten att få ändra vad de faktiskt har sagt till  reportrarna. Tidningen vill inte riskera att läsarna tror att tidningen ger bort kontrollen över en nyhet till sina intervjuobjekt.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det är bra att låta  den intervjuade få läsa sina uttalanden för att hon eller han ska våga  citeras med namn och inte vara anonym, men att det har missbrukats i  framför allt Washington.

– Kulturen med att först intervjua och sedan låta den som intervjuats  ändra sina egna ord finns inte riktigt i Sverige, så jag upplever inte  detta som ett stort problem, säger han och fortsätter:

– Min rekommendation är att man som reporter  ska banda intervjuer, och om intervjuobjektet sedan vill ändra sina ord  för att ta tillbaka eller tona ner något relevant så anger man både det  korrekta citatet och det som personen, efter förhandsläsning, i stället  vill ha publicerat.  

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström ser policyn som en spegling av  den uppskruvade situation som den amerikanska mediebranschen är i där  varenda mening ska kollas av olika personer runt intervjuobjektet. Enligt honom finns inte samma situation i Sverige.

– Skulle det uppstå en liknande situation i Sverige där man upplever att  det blir ett sorts förhandlande mellan de intervjuade och reportrarna  så är det kanske dags att tänka om.

Vad är er inställning i frågan på Sydsvenskan?
– Jag tycker att det är bra att intervjuade får kolla sina citat så att  alla inblandade förstår att det som sägs är korrekt uppfattat. Det är  dock inte samma sak som att ge den intervjuade förhandlingsrätt, men det  ligger i tidningens intresse att själva andemeningen i det den  intervjuade säger är korrekt, säger Daniel Sandström.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.