Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avgå, kulturministern!

Publicerad: 4 september 2008, 06:58

Nu växer kritiken mot regeringens mediepolitik och med den kraven på kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Hanteringen av presstödet, reklamskatten och FRA-lagen får obarmhärtig kritik. Ett antal mediechefer, däribland TU:s ordförande Tomas Brunegård, ger halvtidsresultatet i mediepolitiken: ”Underkänt!”.


Tunga publicister kräver kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Foto: Stefan Borgius.

I måndags krävde chefredaktören för Tidningsutgivarnas (TU) tidning Medie-världen, Anders Ahlberg, kulturministerns avgång:

Lena Adelsohn Liljeroth har förbrukats när hon tvingats till kovändningen om -presstödet, anser Anders Ahlberg: ”Statsministern bör snarast utse en ny kulturminister.”

Hårda ord från en normalt diplomatisk organisation. Men Anders Ahlberg riskerar knappast att få sparken för sitt krav, åsikterna saknar inte stöd. Det visar en rundfråga bland TU:s styrelseledamöter som alla är tunga mediechefer.

– Hur regeringen hanterar mediefrågorna? Frågan är väl snarare om de hanterar dem alls, säger TU:s ordförande Tomas Brunegård, till vardags koncernchef för Stampen.

Han misstänker att regeringen är ointresserad av så viktiga mediefrågor som tryckfrihet och yttrandefrihet:

– När världens alla tidningsutgivare samlades på WAN-kongressen (World Association of Newspapers) i Göteborg i juni bjöd vi in regeringen och jag vet att deras kalendrar inte alls var så fulltecknade. Ingen kom. Men jag noterade att när Polarpriset delades ut häromdagen var nästan hela regeringen där. I alla andra länder där WAN har haft kongress har regeringschefen och ministrar ställt upp för pressfriheten.

Tomas Brunegård ser kulturministerns löfte att avskaffa reklamskatten som ett svek.

– En enig riksdag har beslutat att reklamskatten ska bort och ministern har skrivit debattartikel om att den ska avskaffas. Så fick vi höra nu i veckan att det blir nej från finansminister Anders Borg och hans gäng.

FRA-lagen är också illa hanterad av regeringen, anser TU-ordföranden:

– Det öppna samhälle som vi vill ha kan inte bemöta terrorism genom att sluta samhället. FRA-lagen skär rakt igenom grundlagen och källskyddet. Det verkar som om regeringen inte har tänkt igenom frågan.

– Jag är både konfunderad och djupt besviken på regeringen. Vi efterlyser en öppnare dialog, inte minst i tryck- och yttrandefrihetsfrågor.

Eskilstuna-Kurirens chef-redaktör Peo Wärring är ordförande i TU:s tryck- och -yttrandefrihetskommitté:

– Det är små skillnader mellan förra regeringen och alliansen. Inget har hänt i de avgörande frågorna. Regeringen har misslyckats med att ta bort reklamskatten och den lyckades inte lösa presstödsfrågan, som nu är åter på ruta ett.

Svenska Dagbladets chef-redaktör Lena K Samuelsson är också starkt kritisk till regeringens mediepolitik:

– Det finns ingen tydlig mediepolitik. Inte mycket har hänt på mediområdet.

På vilka punkter anser du att kulturministern kan kritiseras?
– Hon och regeringen har inte genomfört avvecklingen av reklamskatten. Och hanteringen av presstödsfrågan var inte optimal.

Vad inom medieområdet har hon skött bra?
– Hon har lyssnat till kritiken mot förslaget till nytt presstöd.

En längre artikel finns i pappersutgåvan av Resumé.

Regeringens kovändningar

Presstödet

För två år sedan drog regeringen tillbaka ett förslag om ändringar i presstödet efter misstanken om att EU inte skulle godkänna förslaget. Ett nytt förslag som tog bort storstadsstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet arbetades fram. Efter intensivt lobbande drog regeringen tillbaka det nya förslaget och lämnar det ursprungliga till prövning hos EU.

Reklamskatten

En enig riksdag har beslutat att reklamskatten ska avskaffas. Regeringen har i många år skjutit upp denna beställning med hänvisning till ”det statsfinansiella läget”. I somras skrev   Lena Adelsohn Liljeroth   en debattartikel på temat ”Nu avskaffar vi reklamskatten”. Nu meddelar finansminister   Anders Borg   att reklamskatten inte kan avskaffas.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.