Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avgångskrav mot Brunegård – röjde visselblåsares identitet

Publicerad: 10 april 2018, 11:45

Tomas Brunegård

En hård konflikt har blossat upp inom Mentor Medier. Nu kräver en norsk ägargrupp styrelseordföranden Tomas Brunegårds avgång. Den förre Stampen-vd:n är bland annat kritiserad för att ha avslöjat identiteten på en person som larmat om trakasserier.


Ämnen i artikeln:

DagenTomas Brunegård

Tomas Brunegård är för Resumés läsare mest känd för sina år som koncernchef för Stampen 1996-2012. År med dåliga affärer som till slut ledde koncernen till rekonstruktionen 2016 där bolaget räddades från konkurs. Han sitter sedan sju år tillbaka i styrelsen för Mentor Media och är ordförande sedan maj förra året. Den norska koncernen äger äger bland annat den kristna dagstidningen Dagen, bokförlaget Libris och den norska tidningen Vårt Land.

Nu rapporterar Dagen att en infekterad konflikt lett till krav på hans avgång. Bråket gäller Vårt Land, har pågått i flera månader och har fått konsekvensen att chefredaktören Åshild Mathisen lämnat sitt uppdrag. En norsk delägargrupp som äger 17,5 procent av aktierna i Mentor Media, misstroende mot Tomas Brunegård i samband med den extra bolagsstämman som aktieägarna kallats till i Oslo under nästa vecka.

Kritiken handlar bland annat om att styrelsen skjutit fram den extra bolagsstämman så långt det är möjligt enligt den norsk aktielagen, att Åshild Mathisen fått sparken utan att ägarnas vetskap och att Tomas Brunegård har röjt identiteten på den person som larmat om trakasserier mot Åshild Mathisen internt inom koncernen. Enligt Tomas Brunegård röra det sig om bristande språkkunskaper.

– Jag gjorde fel som röjde identiteten på den som 'varslade', men förstod inte det norska ordet. Jag har varit öppen med den saken hela tiden. Som styrelsens ordförande har jag tydligt markerat mitt förtroende för koncernchefen Per Magne Tveiten i detta, säger Tomas Brunegård till Dagen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

DagenTomas Brunegård

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.