Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Avhoppet kan missgynna Aftonbladet"

Publicerad: 19 februari 2010, 15:40

Aftonbladets avhopp från TS kan skada tidningen, anser Staffan Slörner, vd på Sveriges Mediebyråer: – Ett avhopp kan missgynna dem, medieköpen blir mer komplexa.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenStaffan SlörnerJan Helin

Staffan Slörner. Foto: Rickard Kilström.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger sig eftersträva transparens gentemot marknaden:

– Ju mer gapet mellan oss minskat, desto fler friex, pdf-tidningar och blockabonnemang har Aftonbladet räkant in.

–  Jag har under hösten försökt publicera siffror på min blogg. Men vi har haft praxis att marknadsledaren ska publicera först. Då har jag fått höra alla tänkbara förklaringar från Aftonbladet till varför de inte publicerat sina siffror.

– Mitt förslag är att vi samlar alla relevanta siffror i ett ”score card”, men låter en oberoende institution kontrollera, TS eller Sifo. Sedan ser vi till att de publiceras samtidigt, men att själva har ett embargo till dagen därpå. Det skulle omöjliggöra försök att vinkla statistiken.

Han är övertygad om att Aftonbladets avhopp är en följd av att Expressen sakta tar in på Aftonbladets försprång:

– Gapet minskar och det är särskilt tydligt om vi ser till den sålda och verkligt betalda upplagan. Upplagan är viktig för en tidnings intäkter och en viktig information till marknaden.

Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer, är också frågande inför Aftonbladets initiativ:

– En medieköpare vill veta så mycket som möjligt för att kunna gissa så bra som möjligt. Därför är alla siffror bra, även upplagan. Ju fler variabler, desto bättre. Ett avhopp missgynnar sannolikt Aftonbladet. Det blir mer komplext och det gynnar ingen.

Upplagan som mätare på en tidnings spridning har urholkats av rabatter, friex, blockex och pdf-tidningar. Men det spelar mindre roll, anser Staffan Slörner, så länge alla redovisar på samma sätt:

– Folk är inte dummare än att de kan dra sina egna slutsatser ur siffrorna. Särskilt inte de som inte gör annat hela dagarna än granskar siffror.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.