Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avlyssningsskandalen – News Corp-höjdare hade en affär

Publicerad: 1 november 2013, 11:55

Rebekah Brooks.

Rättegången om avlyssningsskandalen vid den numera nedlagda brittiska tabloiden News of the World pågår för fullt. Åklagarna hävdar att tidningens tidigare chefer, Rebekah Brooks och Andy Coulson, hade en affär under sex år. Åklagarna ser det hela som ett bevis för att de utbytte känslig information om den illegala övervakningen, vilket inkluderar att ha lyssnat av telefonen till den mördade tonåringen Milly Dowler.


Ämnen i artikeln:

News of the WorldDavid CameronRebekah BrooksAndy CoulsonNews Corp

Wall Street Journal rapporterar att åklagarna har målat upp en bild av  ett komplicerat system hos nedlagda tabloiden News of the World för att  beställa och betala för telefonavlyssning.

Åklagarna hävdar att  dåvarande News of the World-cheferna Rebekah Brooks, som blev chef för News  Corps brittiska tidningsdivision, och Andy Coulson, som efterträdde henne som chefredaktör för News of the World och senare blev talesperson  för den brittiske premiärministern David Cameron, måste ha vetat vad  som pågått och att man på grund av
den långvariga kärleksrelationen utbytte känslig information om avlyssningen.

Åklagarna har bland annat anfört ett brev till Andy Coulson som ett bevis. Hon hade skrivit.

”Jag berättar allting för dig. Jag anförtror mig till dig.”

De båda hade topp-positioner vid News of the World när avlyssningsskandalen briserade.

Milly Dowler försvann 2003 och hittades senare död.

Det  blev rena rama ramaskriet när det visade sig att News of the  World-journalister hade avlyssnat hennes röstmeddelande på mobilen i  samband med att hon var försvunnen, enligt Wallstreet Journal.

News  Corp-chefen, mediemogulen Rupert Murdoch, lade ned tidningen kort efter  och bad om ursäkt för att man hade hackat Milly Dowlers telefon.

Rebebak  Brooks var Rupert Murdochs favorit och utsågs till chef för News Corps  brittiska tidningsdivision efter att han hade haft en chefredaktörsroll  på News of the World.

Hon har förklarat sig icke skyldig till åtalspunkter som telefonavlyssning, mutor och att medvetet motverka rättvisans gång.

Åklgarna  har tidigare offentliggjort att andra journalister vid News of the  World redan har erkänt sig skyldiga till avlyssningen samt gett  detaljerade uppgifter om hur journalisterna har betalt för olika  avlyssningsuppdrag.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.