Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avrättade – för att de såg på tv-såpa

Publicerad: 30 oktober 2014, 08:25

Foto: Colourbox.

Nordkorea ska ha avrättat minst 50 personer, varav en gemensam nämnare för många är att de har tittat på sydkoreanska såpoperor.


Ämnen i artikeln:

Nordkorea

Uppgifterna kommer den sydkoreanske underättelsetjänsten, enligt DN som refererar till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Tio dödsdömda ska ha varit tjänstemän i det styrande arbetarpartiet.
Dessa ska bland annat ha anklagats för mutor, promiskuitet och just för att ha tittat på sydkoreanska såpoperor.

Samtliga uppges ha en nära relation till Kim-Jong-Uns ingifte släkting Jang Song-Thaek, som avrättades av regimen under förra året, enligt DN.

Det har blivit alltmer populärt bland befolkningen att titta på sydkoreanska såpoperor trots myndigheternas förbud.

Medierna i landet är kontrollerade av staten, men befolkningen kringgår förbudet genom att strömma material via nätet, medan andra köper insmugglat material.

DN rapporterar också att en nordkoreansk avhoppare intervjuades en dokumentär av brittisk Channel 4 – han smugglade in alltifrån radioapparater till usb-minnen och dvd-skivor med just såpoperor och andra former av underhållningsprogram – täckmanteln var svampimportör.

– Ju mer människor exponeras för sådana medier desto mer sannolikt är det att de förlorar sina illusioner om regimen och börjar vilja leva annorlunda, sade han till Channel.

Smugglare riskerar dödsstraff, medan många människor som har tittat på programmen också har dömts till mångårigt straffarbete eller fångläger, enligt DN.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Nordkorea

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.