Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avslagen stämningsansökan stor framgång för Facebook – värderas till tusen miljarder dollar

Publicerad: 29 juni 2021, 12:45

Både amerikanska och europeiska politiker har de senaste åren försökt reglera Facebook och de andra techjättarnas dominans.

Foto: Jens Meyer

I går avslog amerikansk domstol en stämningsansökan mot Facebook gällande brott mot konkurrenslagar. Avslaget ledde till att Facebook aktie steg högre än någonsin.


Ämnen i artikeln:

Facebook

De senaste åren har både EU och USA infört nya regleringar med sikte på de stora techbolagen Facebook, Google, Apple och Amazon. Hållningen från EU och USAs sida är att bolagen närmat sig monopolliknande status vilket hindrar fri konkurrens.

I USA gick i december 2020 48 delstater tillsammans med USA:s federala handelskommission, FTC, ihop för att ta Facebook till domstol. Parterna menar att Facebook genom köpen av Instagram och Whatsapp lett till en monopolliknande ställning och ville tvinga Facebook att sälja dotterbolagen. 

Igår avslog dock den statliga domstolen delstaterna och FTC:s stämningsansökan, något som ses som en stor vinst inte bara för Facebook utan även för Amazon, Apple och Google. Beslutet ledde till att Facebooks aktie steg med fyra procent och att bolaget därmed värderades till över tusen miljarder dollar, den högsta värderingen i bolagets historia.

Domstolen anser att FTC och delstaterna inte lagt fram i närheten av tillräckliga argument för påståendet om att Facebook skulle ha en monopolställning. 

”Det är som att FTC förväntar sig att domstolen lydigt ska nicka jakande rörande den allmänna uppfattningen att Facebook har ett monopol” skriver domstolen.

FTC har nu 30 dagar på sig att lämna in en uppdaterad och mer detaljerad stämningsansökan som domstolen kommer att värdera. 

Gårdagens avslag har fått amerikanska politiker engagerade i frågan att propagera för uppdaterad konkurrenslagstiftning. Den republikanske senatorn Ken Buck menar att landet behöver en lagstiftning som kan handskas med ”big tech”-bolagen. 

Utöver politiskt tryck väntar sig många även att FTC:s nya ordförande Lina Khan, som är expert på reglering av stora bolag och känd för sin kritik av big tech-bolagen, kommer sätta ytterligare press på Facebook, Google, Apple och Amazon.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.