Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Avslöjade Obama och blev rik på kuppen

Publicerad: 9 oktober 2009, 10:42

Idag klockan 11 meddelades den norska Nobelkommittén att vinnaren av nobels fredspris 2009 går till USA:s president Barack Obama. Oväntat för många, men inte för Metros reporter Peter Lindholm.


Ämnen i artikeln:

Barack ObamaMetro

Peter Lindholm.

I dagens Metro skriver Lindholm att ”Det som tydligt talar för Barack Obama är galakonserten i Oslo Spektrum den 11 december, dagen efter prisutdelningen. Hälften av alla klara artister kan betraktas som kompisar till Bill Clinton. Samtliga har en anknytning till Barack Obama”.

Det var alltså artisterna som avslöjade Barack Obama?
– Ja, så fort som jag såg artisterna ringde en klocka.

Varför då?
– På galan som är en hyllning till dem som vinner brukar det alltid av vara bra artister. Och oftast artister med en anknytning till vinnaren.
– För elva år sedan lyckades jag också pricka rätt. Då var det Cranberries som avslöjade vinnare. Men sedan dess har det inte läckt ut vilka som ska uppträda.

När stod det klart för dig vem som skulle vinna?
– När jag fick se artistutbudet, den 30 september

Hur säker var du på din sak?
– Ganska säker, sedan blev jag naturligtvis jätteglad när jag fick rätt. Oddset var ju också högt – 50 gånger pengarna.

Satsade du några pengar på Obama som vinnare?
– Ja.

Hur mycket vann du?
– 50 000 kronor. Ett ganska bra artikelarvode.

Hur säkra var dina chefer på Metro att Obama skulle vinna? Ni gav inte artikeln stort utrymme.
– Det var nog bara jag som var riktigt säker. De flesta reagerade som ”det är inte möjligt” och ”varför ska han ha fredspriset?”

Tipsade du dina vänner om Obama?
– Ja, men vad jag vet så är det ingen som satsade något på honom. Och ju närmre utdelningen vi kom så tonades Obamas vinstchans ner. Han var en riktig högoddsare.

”Obama får nobelsfredspris för sina utomordentliga insatser för att stärka demokratin och de nationella sammarbetet. Han har som president skapat ett nytt klimat i internationell diplomati, där dialog och förhandlingar är att föredra”, sa Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

Barack ObamaMetro

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.