lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Avundas inte Tomas Franzén”

Publicerad: 27 november 2013, 14:52

Björn af Kleen.

Foto: Sofia Runarsdotter.

Björn af Kleen – författare till boken ”Lucke & Lull” om familjen Bonnier – menar att Tomas Franzén kommer att tvingas gå en svår balansgång när han tillträder som vd för Bonnier AB. – Han måste lyssna på ägarfamiljen och samtidigt vara rakryggad och ha en mycket stark integritet för att kunna ta egna beslut, säger Björn af Kleen.

Ämnen i artikeln:

Björn af KleenJonas BonnierBonnier ABCarl-Johan Bonnier

MH

Magnus Helander


Tidigare har Tomas Franzén haft riskkapitalister som ägare – nu är det familjen Bonnier.

Det är stor skillnad.

Journalisten och författaren Björn af Kleen, som inom kort lämnar Expressen för en annan Bonnier-tidning – Dagens Nyheter – säger att han inte på något sätt avundas Tomas Franzén.

– Bonnier är ett förtag som befinner sig i en bransch i djup kris. Bonnier är ett gediget företag, men det finns så många olika viljor och ett så stort inflytande från ägarfamiljen.

I samband med boken om familjen Bonnier närmade sig Björn af Kleen ägarfamiljens innersta.

Björn af Kleen menar att Tomas Franzén har mängder av olika viljor att ta hänsyn till. Ägarfamiljen har varit extremt nära den operativa delen, och även om tiderna förändras sitter det i väggarna.

Exempelvis har den största ägaren – Jeanette Bonnier –  en stark föreställning om hur företaget ska skötas.

Bonnier är också ett företag som historiskt haft ett stort kulturansvar, med grenar som varit idealistiskt styrda.

Genom åren har det exempelvis förts över pengar från de kommersiella grenarna för att stötta de mindre kommersiella delarna.

Tomas Franzén måste förhålla sig till dem som vill se Bonnier som en kulturbärare och ha en otroligt stark integritet för att våga ta egna beslut  när det är så många viljor och en ägarfamilj som är stor och mäktig.

Att en extern person nu ska leda Bonnier AB ser Björn af Kleen som en tillbakagång till den modell som styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier hade innan Jonas Bonnier utsågs till vd.

Bengt Braun som var vd före Johan Bonnier var oerhört skicklig på den här balansgången och vann familjens förtroende.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev