Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Axel Springers Omni-utmanare växer

Publicerad: 6 september 2017, 06:39

Bara androidanvändare kan installera nyhetstjänsten Upday.

Foto: Wikimedia Commons

Svensklanserade nyhetsappen Upday har nu 13 miljoner användare, Madsen skyller Kim Walls död på ubåtens lucka och Facebooks Netflix-utmanare sågas. Det är några av nyheterna i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Facebook WatchFacebookAxel SpringerKim WallKate Middleton

Allt fler läser Upday
Tidigare i vår stod det klart att den tyska mediekoncernen Axel Springers nyhetsapp Upday lanseras över hela Europa, bland annat med en nordisk redaktion i Stockholm. Nu meddelar bolaget ett rejält uppsving i antalet månatliga användare: 8,5 i februari i år har efter lanseringen växt till 13 miljoner månatliga användare. Digiday skriver att uppgifterna kommer från bolagets egen analysplattform Localytics – men har verifierats av flera tredjepartsorganisationer. Appen driver dessutom 4 miljoner besökare per dag, vilket är dubbelt så många som i februari.

Tillväxten beror närmast på att Upday har blivit tillgänglig i 16 europeiska länder, däribland Sverige. Appen är dock endast tillgänglig för Android-användare, med anledning av ett samarbete med mobiltillverkaren Samsung. Det innebär att man missar 60 procent av den svenska mobilmarknaden.

Madsens ger ny förklaring till Kim Walls död – och häktas för mord
Under gårdagskvällen fick uppfinnaren Peter Madsen sin vilja igenom, nämligen att hålla omhäktningsförhandlingarna med öppna dörrar. Därmed offentliggjordes hans senaste förklaring till det misstänkta mordet på journalisten Kim Wall i flertalet medier – att hon ska ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han förnekar att han ska ha orsakat hennes död och hävdar att han inte har styckat kroppen innan den sänktes i havet. Ubåtsägaren häktades efter förhandlingarna ytterligare fyra veckor misstänkt för mord. Peter Madsen, som har ändrat sin berättelse ett flertal gånger, ska även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Fransk tabloid får böta för toplessbilder på Middleton
Tidskriften Closer publicerade 2012 toplessbilder på hertiginnan Kate Middleton tillsammans med maken prins William. Det blev en kostsam historia för tidningen som nu tvingas böta 100 000 euro i skadestånd till paret. Cheferna Laurence Pieau och Ernesto Mauri ska betala 45 000 euro vardera, och totalsumman hamnar därför på omkring 1,8 miljoner kronor. Dessutom ska två fotografer betala 5 000 Euro var i böter. William och Kate är nöjda med utslaget men tidskriftens advokat, Paul-Albert Iweins, kallar domen för "överdriven", skriver TT.

Hack mot latinamerikanskt nätverk exponerade miljontals
28 miljoner användares lösenord, e-postadresser och användarnamn har läckt, efter att den latinamerikanska versionen av Reddit, Taringa, hackats. Lösenorden ska nu vara återställa men användarna uppmanas att se över sina inloggningsuppgifter på andra sajter. Det skriver The Register.

Facebook lanserar Netflix-utmanare i USA – och sågas
I natt sjösatte det sociala nätverket sin nya satsning på videoinnehåll för amerikanska användare. Funktionen har döpts till "Watch" och tittarna kan i nuläget se budget-dokusåpor på sajten, i mobilappen och i tv-apparna. Men såväl Techcrunch som The Verge är föga imponerade.
– Det ser ut som en tom version av Youtube, skriver The Verges artikelförfattare.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.