Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bah Kuhnke: ”Jag blev dödshotad”

Publicerad: 9 januari 2015, 09:17

Alice Bah Kuhnke.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Gustav Fridolin ringde och ensamsemestern på Mallorca hann knappt börja förrän Alice Bah Kuhnke satt på första bästa flyg hem till Sverige igen. Väl hemma ställde Miljöpartiets språkrör frågan om hon ville bli kultur- och demokratiminster. – Det kändes som ett förhör. Jag började svettas och gick in i försvarsställning, säger hon till Di Weekend.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeGustav Fridolin

Det är i en personlig intervju i Di Weekend Sveriges kultur- och demokratiminster Alice Bah Kuhnke detaljerat berättar om hur det gick till när hon blev minister. När hon under ett möte med Gustav Fridolin fick frågan informellt trodde hon först att han var ute efter att lägga ner Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som hon då varit generaldirektör för i ett och ett halvt år.

– Jag skrek ut: "Men hur många statsrådsposter fick vi egentligen?" Jag blev så lycklig att MP fått sex statsrådsposter, det betydde ju att vi skulle få mer genomslag för vår politik. Sedan undrade jag när jag måste bestämma mig och då sa Gustav att han behövde ett svar innan jag lämnade rummet. Då kände jag att okej, det är nu det sker, nu ska jag lämna läktaren och göra politik.

När Di Weekend frågar om hennes man blev glad över beskedet svarar Bah Kuhnke:

– Nej, det blev han ju inte. Det var mer "Jaha, jag har ju vetat att den här dagen skulle komma".

Sedan Alice Bah Kuhnke tillträtt på ministerposten har hon fått stå ut med hård kritik – men tar upp ett exempel från barndomen som härdat henne:

– Jag blev dödshotad första gången när jag var tio år. Där och då försvann min naivitet och jag insåg att det fanns ondska i världen (...) Livet är inte rättvist. Jag vet att jag är stark. Jag vet att jag har mer erfarenhet än många av de andra statsråden. Jag har bara varit avlönad politiker sedan i oktober, men jag har jobbat i en politisk kontext de senaste 15 åren.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.