Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bajen torskade – men Café Bärs-Johan vann

Publicerad: 27 maj 2013, 20:32

Tjäääna, brukar Johan Peterson säg i Café Bärs.

Jubel på Café Bärs – trots Bajens fölust mot Jönköping på måndagskvällen. Johan Petersson vann på måndagskvällen TV-Producenternas pris 2013 i kategorin Årets profil. ”För att med en aldrig sinande kreativitet, proffsighet och glatt humör brutit ny mark på ett område där många försökt, men få lyckats”, lyder en del av motiveringen.


Ämnen i artikeln:

Film & TV-Producenterna

För  tredje året i rad samlades branschfolket för att hylla kreatörerna och  upphovsmakarna bakom svensk tv-produktion. Galan hölls på Berns i Stockholm på måndagskvällen. Ett av galans tyngsta  priser, ”Årets programidé” tilldelades Marie Lundberg, Svenska  Barnprogram för JUNK

Johan Petersson, känd från Partaj och Café Bärs utsågs till Årets profil och Andreas Johansson fick ta emot pris som Årets producent för bland annat Let's dance och Så ska det låta.

JUNK som  varit ett av vårens stora barnprogram på tv prisades som Årets  programidé, med motiveringen att programmet har blåst liv i en klassisk  programform som på ett lekfullt och kreativt sätt stimulerar den allra  viktigaste målgruppen.  Bakom succén står Marie Lundberg från Svenska  Barnprogram.

TV-Producenternas pris arrangeras av Film&TV-Producenterna i samarbete med Scanpix.

Här är alla vinnare:

Årets programidé

Motivering: För  att ha tänkt nytt med gamla medel. För att blåst liv i en klassisk  programform och med lekfullhet och kreativitet stimulerat den allra  viktigaste målgruppen, på ett både färgstarkt och fantasifullt sätt. Med  ett barns nyfikenhet häpnar vi alla över hur trasiga leksaker i  händerna på fritänkande konstnärer förvandlas till de mest fantastiska  alster.

Vinnare: JUNK, av Marie Lundberg

Årets bearbetning

Motivering: För  att med fingertoppskänsla lyckats klippa fram historier som spänner  över hela känsloregistret – och gjort oss gripna, glada, roade och  rörda. Dessutom är hen en sympatisk och rolig kollega som alltid gör det  där lilla extra.

Vinnare: Isabel Bjurenstedt – för bl. a Mot alla odds, Så mycket bättre

Årets fotograf
Motivering: För  att ha fått varje bild att se genomtänkt och planerad ut. Varje  utsnitt, ljus, färg och form har en mening och berättar en historia. Och  för att ha lyckats fota ett barnprogram som är en fröjd att titta på,  även för det vuxna ögat.

Vinnare: Camilla Skagerström – för Snoffe, Döden & Jag

Årets producent

Motivering: För  att målmedvetet ha vidareutvecklat, förfinat och förvaltat en av våra  stora tv-framgångar, och för att lyckats locka fram det bästa i  produktionens alla delar.

Vinnare: Andreas Johansson – för Bl. a Let´s dance, Så ska det låta

Årets berättare

Motivering: För  att på ett unikt sätt - och med enkla medel - lyckas berätta om det  svåraste i livet för både barn och vuxna. Med ett filmiskt bildspråk och  intressanta fakta har han lyckats förklarat för oss hur det obegripliga  hänger ihop.

Vinnare: Mats Ågren – för Snoffe, Döden & Jag

Årets visuella uttryck

Motivering: För  att med noggrannhet ha sett till att varje detalj är perfekt, så att vi  tittare både känner nya känslor och gamla smaker. För att som en del i  ett väloljat team gjort verklighet av uttrycket "rätt sak på rätt  plats".

Vinnare: Anna Natalia Siemonsen – för bl. a Historieätarna

Årets organisatör

Motivering: För  att ha skapat både ordning & reda och en enormt god stämning som  märks hela vägen hem till tv-soffan, går priset till en person med  totalt ansvar och engagemang i en ofta bortglömd del av produktionen.

Vinnare: Fredrik Svensson – för sin uppgift som publikansvarig

Årets prestation

Motivering: För  att med passion och god storytelling inte bara fängslat publiken utan  även lyckats flytta fram positionerna för en hel tv-kanal. Och på köpet  fått det att jäsa i en hel nation.

Vinnare: Produktionen bakom Hela Sverige bakar

Årets profil

Motivering: För  att med en aldrig sinande kreativitet, proffsighet och glatt humör  brutit ny mark på ett område där många försökt, men få lyckats. Och för  att med imponerande elegans - vecka ut och vecka in - lyckats kasta sig  mellan fotbollsstjärnor, statsministrar och söderkisar.

Vinnare: Johan Petersson för Partaj och Café Bärs

Årets beställare

Motivering: Den  bästa beställaren är ofta den bökigaste. Men så länge frågor och  funderingar är befogade, stimuleras alla inblandade till bästa möjliga  kreativa resultat.

För sin egenskap  att alltid värna om dialogen, för sin nyfikenhet och sin förmåga att  aldrig sluta fråga, aldrig sluta tänka, tilldelas utmärkelsen Årets  Beställare 2013 till Anton Glanzelius.

Vinnare: Anton Glanzelius

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Film & TV-Producenterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.