Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bakslag hotar Ehrenberg

Publicerad: 3 januari 2011, 15:13

Tidningen Dagens ETC och de lokala editionerna av ETC riskerar att bli av med stora delar av presstödet. Presstödsnämnden beslutade nyligen att göra en kontroll av om tidningarna uppfyller kraven för presstöd. Att facken tecknat kollektiva prenumerationer strider mot reglerna.


Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

Johan Ehrenberg. Foto: LARS ERIC LINDÉN/SCANPIX.

Presstödsnämnden konstaterade vid sitt möte i december att det finns oklarheter i hur stor tidningarnas betalda upplaga är:

"Nämnden har fått kännedom om att abonnemang kan ha tecknas på tidningarna på ett sätt som strider mot Presstödsnämndens föreskrifter".

ETC har sedan några år samarbetat med lokala S-organisationer och LO-fack för att starta lokala ETC-tidningar. Först i raden var ETC Örebro, sedan kom Efter Arbetet i Malmö och ETC Göteborg. Under 2010 startades tidningarna ETC Stockholm och Uppsala-Demokraten.

När tidningarna startats har fackföreningar tecknat kollektiva prenumerationer för sina förtroendevalda. Facken har betalt tidningen som skickats hem gratis till läsarna.

Men för en endagstidning som får presstöd måste minst 51 procent av upplagan vara betald.

Presstödsnämnden avvaktar därför med beslut om driftsstöd för 2011 för fem tidningar: Dagens ETC, ETC Göteborg, ETC Stockholm, ETC Örebro och Uppsala-Demokraten.

– Vi kommer nu göra en genomgång av de här tidningarnas helårsupplaga tillsammans med TS, säger Presstödsnämndens chef Åsa Finnström.

– Abonnemangen ska vara individuellt beställda och betalda. Men det är också OK att arbetsgivaren står för kostnaden eller att en tidningsprenumeration ges bort som gåva.

Under 2010 fick ETC-tidningarna sammanlagt ett presstöd på 13,7 miljoner. För att få presstöd ska tidningarna ha en upplaga som "till övervägande del" är abonnerad och ha en upplaga på minst 1 500 exemplar.

Uppsala-Demokraten redovisar en upplaga på 1 698 ex. Presstödsnämnden tog i avvaktan på en helårsmätning av upplagan beslutet att Uppsala-Demokraten inte ens beviljas preliminärt driftsstöd för 2011. Men granskningen av upplagan gäller alltså även Dagens ETC, ETC Göteborg, ETC Stockholm och ETC Örebro.

ETC:s Johan Ehrenberg har kommenterat nämndens beslut i de egna tidningarna så här:

– Förra veckan (15 december) beslöt den borgerligt dominerade Presstödsnämnden att fackliga organisationer inte längre ska få ge medlemmarna chansen att prova en tidning som gåva för att se om de gillar den.

I stället uppmanar de läsarna att betala gåvoprenumerationer för 100 kronor "för spridning inom facken".

Fast presstödet regler säger också att abonnemangspriset inte får vara under 350 kronor för en endagarstidning.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.