Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Banken vägrar betala Skippers fordran

Publicerad: 29 april 2011, 09:23

Danske Bank har besvarat paret Skippers stämning om fordran på närmare en halv miljon kronor för en förlorad handpennning vid en husaffär i Turkiet. Svaret är glasklart: Det är Skippers som har felat.


Ämnen i artikeln:

Anna Skipper

Anna Skipper.

Banken menar enligt yttrandet till Stockholms tingsrätt att det är Skippers agerande som ligger till grund för de förlorade pengarna.

Dessutom är deras fordringskrav redan preskriberat. Banken bestrider Skippers skadeståndskrav och vill att tingsrätten prövar frågan om klanderpreskription i en mellandom.

Den bestrider påståendena att banken inte hanterat reklamationen tillräckligt skyndsamt, agerat vårdslöst då den inte informerat om att ett återtag fordrade ett medgivande från innehavaren och för att inte återtaget skedde tillräckligt snabbt.

Banken hävdar att Skippers bolag inte lämnade något medgivande av reklamationen. Det krävs ett medgivande från kontoinnehavaren för att stoppa en penningstransanktion.

– Det var under alla förhållanden inte möjligt att genomföra ett återtag oavsett hur snabbt Danske Bank hade agerat, skriver ombudet i sitt svaromål. Banktjänstemannen har i det här fallet lämnat relevant information i samband med reklamationen.

Banken hänvisar till gällande preskriptionsregler. Den som önskar väcka talan hur en syssloman utfört sitt uppdrag måste göra det inom ett år från det att slutredovisningen lämnats. I det här fallet senast den 4 juli 2009.

– Skippers väckte talan mot Danske Bank först den 14 februari 2011, därför ska deras talan ogillas.

Banlen anser att Skippers varit medvållande till skadan genom att göra den turkiske medborgaren till delägare i bolaget och ge honom firmateckningsrätt.

Skippers har kontrollerat bolaget och dess tillgångar då skadan uppstod och hade möjlighet att vidta åtgärder för att begränsa skadan.

Det är inte rimligt att Danske Bank ska ge ersättning då det var paret Skippers agerande som gjorde det möjligt för mannen att ta pengarna från kontot.

Resume.se har sökt Anna Skipper för en kommentar.

Lilian Andersson

Bakgrund

Paret Skipper stämde i februari Danske Bank på närmare 50 000 euro, något Resume.se rapporterade om.
Skippers planerade en fastighetsaffär i turistorten Alanya i Turkiet i juni 2008 för sitt gemensamma bolag.
Ett krav för att fastighetsaffären skulle bli av var att de betalade en handpenning på 50 000 euro. Den lånades hos Danske Bank som överförde beloppet till ett bankkonto i Turkiet.
Skippers fick felaktigt veta att turkisk lag krävde en turkisk medborgare som delägare.
Delägaren på en procent skulle enligt uppgifter från en revisor inte ha någon firmateckningsrätt. Nu blev det så i varje fall då revisorn sa fel och företagets bankkonto plundrades på nästan hela handpenningen av den nye delägaren.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Anna Skipper

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.