Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bara 20 år och mediechef

Publicerad: 29 mars 2011, 07:41

Mamma och pappa är journalister. Själv är hon nybliven redaktionschef. Hon som tog studenten för två år sen. Josefin Knave har velat bli journalist i hela sitt liv. Nu blir hon Blondinbellas högra hand på det nystartade magasinet EgoBoost.


Ämnen i artikeln:

EgoboostEgoboost Magazine

Ingen gräddfil. ”Jag har inte fått något gratis, allt handlar om att jobba hårt”, säger Josefin Knave vars pappa är OTW:s vd Anders Knave och  mamma är Taras chefredaktör Ann Fredlund. Foto: Andreas Rågsjö Thorell.

Ett café på Stortorget. Mittemot mig sitter en tjej, 20 år ung och med tandställning. Redan chef och bostadsrätt på Kungsholmen. Det är inte ofta hon hinner med att ta en fika. Josefin Knave är en del av nittiotalisterna. Som åttiotalist känner man igen generationen som humorlösa och ängsliga karriärister.

– Vad är en nittiotalist? De som tror att allt är möjligt? Det tror jag. Bara man kämpar för det, säger Josefin Knave.

Hon har precis slängt studentmössan från Viktor Rydbergs Gymnasium i skyn. Då dyker chansen att förverkliga barndomsdrömmen upp. Finanskris och ungdomsarbetslöshet rör inte Josefin Knave ryggen. Hon ska praktisera som reporter på Veckorevyn. Två månader senare blir hon anställd. Tjejen som gjorde egna tidningar hemma i flickrummet har alltid haft ett stort självförtroende i skrivandet.

– Jag har vuxit upp med journalisttänket. Att undvika att bli journalist bara för att mina föräldrar är det känns bara dumt, berättar Josefin Knave.

För ett riktigt journalistbarn är hon. Mamma Ann Fredlund är chefredaktör för magasinet Tara. Pappa Anders Knave är gammal Expressenreporter, tidigare programdirektör på MTG, och numera vd på medieföretaget OTW. Men Josefin som är äldst i en syskonskara på fem har inte märkt av någon avundsjuka. Nu tar hon över som redaktionschef på Isabella ”Blondinbella” Lowengrips magasin EgoBoost som lanseras i mitten av april.

– Det är en bred tjejtidning som riktar sig till alla som är intresserade av att göra karriär. Det här är något nytt i tidningshyllan, säger Josefin Knave.

Man planerar en upplaga på 40 000 exemplar. Enligt Josefin Knave tar redaktionen med sig den peppande attityden från Blondinbellas bok till tidningen. Hon har precis påbörjat arbetet i Egoboost kontor i Gamla Stan. Hon tycker att bilden av Blondinbella som kaxig är ganska missvisande. Själv är hon konflikträdd.

– Jag är inte en bråkig person och undviker gärna konflikter. Jag är ju storasyster och har alltid fått se till att det inte blir bråk, berättar Josefin Knave.

Gång på gång påpekar hon att hennes föräldrar inte gett henne några genvägar inom journalistiken. Josefin Knave har inte använt sig av mammas och pappas värdefulla kontaktnät. Inte heller har hon några journalistiska förebilder.

– Jag jobbar inte med förebilder. Det finns många duktiga, men jag tror inte man ska jämföra sig, säger Josefin Knave.

Är du medieadel?

– Nej bara för att mina föräldrar jobbar inom media så föds jag inte in i yrket. Man får ingenting gratis. Allting handlar om att jobba hårt.

I telefonen ringer mamma Ann Fredlund. Josefin väntar med att svara. Sann professionalism.

Josefin Knave och hennes nätverk

Namn: Anna Josefin Knave
Ålder: 20 år
Bor: Kungsholmen. Stockholm.
Bakgrund: Studenten vid Viktor Rydbergs Gymnasium, webbreporter på Veckorevyn.
Familj: Mamma Ann Fredlund, pappa Anders Knave och fyra syskon.
Tittar på: Solsidan, Mästerkockarna och Melodifestivalen.
Läser: Hinner bara under lediga perioder. Lyssnar på Indiepop och R n’B.
Motto: ”Var positiv”.
Lön: 75 254 (taxeringsåret 2010), nu högre beroende på vinst.

NÄTVERK
Kompis med Linda Öhrn, Veckorevyns tillförordnade chefredaktör, och den tjänstlediga chefredaktören Louise Bratt. Känner modebloggaren Andreas Wijk och modejournalisten Anja Skeppe Grahn. Jobbar under mediaentreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip. Känner Nyheter24-journalisten Pascal Engman.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

EgoboostEgoboost Magazine

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.