fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bards dystopi, Strages konstverk och smurfhits

Publicerad: 3 mars 2017, 13:51

Resumés chefredaktör Johan Såthe

Förra helgen kom gav Alexander Bard sin dystopiska profetia över medierna i Resumés helgintervju. Resumés chefredaktör Johan Såthe resonerar kring de bitvis provocerande uttalandena i sin fredagskrönika.

Ämnen i artikeln:

Alexander BardJohan SåtheFredrik ThambertResumé

JS

Johan Såthe


Veckans i särklass mest lästa och citerade artikel på Resumés sajt är skriven av webbchef Fredrik Thambert. Den handlar om författaren, föreläsaren och provokatören Alexander Bards tankar om hur framtidens medievärld. Alexander Bard målar upp en dystopisk värld där både kommunikationsbyråerna och medierna kommer att tvingas att återuppfinna sig själva eller gå under. Artikeln problematiserar också en av vår tids stora frågor, "kan man lita på medierna", på ett intressant sätt.

Det Donald Trump menar när han talar om "fake news" är rimligtvis inte att varje inslag i CNN är felaktigt i sak utan att CNN med sitt urval skapar en "falsk verklighet". Jag tycker att Alexander Bard har flera tänkvärda poänger. Däremot tycker jag inte (som Bard) att medier som amerikanska Breitbart eller svenska motsvarigheter ger en mer korrekt bild av verkligheten än etablerade medier, i artikeln exemplifierat med Dagens Nyheter.

"Alternativa medier" har ju som grundläggande affärsidé att göra exakt det som de anklagar de etablerade medierna för, alltså sortera bort alla fakta och historier som inte passar in i den världsbild de vill etablera som sann.

Artikeln har i skrivande stund delats över 11 000 gånger på Facebook. Den kommer att bli en av Resumés mest lästa artiklar genom tiderna.
Läs den här och bilda din egen uppfattning.

***
Hipsterjournalisten Fredrik Strages tid med @Sweden-kontot på twitter är något av ett konstverk.
Läs mer här:

Så här ser Strage på sitt eget konstverk

***
Läs Resumés mediebloggare Unn Edberg, den här veckan om digitala prenumerationer.

***
Brottscentralen är ett genialt format. Att det till slut skulle hamna hos Expressen var kanske väntat med tanke på att byrån Brand New Contents grundare har en lång historia med tidningen.

***
Resumés sajt hade förra veckan 166 000 unika besökare på vår sajt, vilket jag är riktigt stolt över. Våra konkurrenter ligger på mindre än hälften, om man vill få perspektiv på hur stark siffran är. Den betydligt bredare tidningen Fokus ligger på runt 30 000, men den nye vd:n Claes de Faire avslöjade i senaste avsnittet av Tidskriftspodden att han vill öka med 100 000 till 130 000 unika besökare i veckan.

Det ska bli intressant att följa Fokus resa framöver. Resumé har under den första tiden av 2017 stabiliserat oss på en tydligt högre nivå än vad vi hade förra året. Vi jobbar hårt med att göra en relevant affärsjournalistik före medie- och kommunikationsbranschen. Det viktiga är inte mängden besökare heller, men det är ändå ett mått som ger en indikation av hur det går.

Tack alla trogna läsare, hoppas ni fortsätter hänga med oss på den här resan!

***
Resumé Insikt är vår satsning på analys och fördjupning inom våra bevakningsområden media, marknad och kommunikation.

Tar du en prenumeration på magasinet så ingår ett av våra tre digitala analysbrev.
Här är innehållet i den här veckans utgåvor av Resumé Insikt:
Media
Marknad
Kommunikation

Den här veckan rekommenderar jag genomgången av hat- och fejksajterna. Läs mer i Resumé Insikt Media. Även Resumé Insikt Kommunikations analys av hur du lyckas med print var mycket läsvärd.

***
Jag gillar verkligen semlor. Men jag ligger ändå mil efter min gamla kollega "Limpan", på Svenskans sportredaktion.

Läs mer här:

***
Deportivos resa är imponerande, nu öppnar man kontor i London.
Läs mer här:

***
Volante är ett av de mest intressanta bokförlagen som kommit fram de senaste åren. Nu hoppar ett par av förläggarna av för att starta nya Mondial tillsammans med Niklas Strömberg, före detta redaktionschef på Svensk Bokhandel.
Läs mer här:

***
Magasinet Amelia har fräschat upp sin layout och stuvat om lite i tidningen, under ledning av nya chefredaktören Maria Sognefors. Man ser att något nytt har hänt, i positiv bemärkelse. Samtidigt har man bevarat mycket av det gamla som fungerade bra. Varumärket är urstarkt och ligger nära sin målgrupp och deras situation i livet. Där tror jag att många redaktörer har mycket att lära.

***
Det här med att Amelia Adamo inte längre syns på omslagen av M-magasin är väl ändå en sanning med modifikation...? Titta lite närmare på loggan.
Läs mer om nya M-magasin här:

***
Det är amerikanskt sentimentalt så det räcker och blir över, men "This is us" på TV3 är en fin serie.

***
Jag tycker att Clara Henry och David Lindgren är briljanta programledare av Melodifestivalen i SVT.

***
Överhört på redaktionen: Tv-tv är klassisk musik. Kvällstidnings-tv är smurfhits.
Med det sagt: Orkar kvällstidningarna hålla i sina satsningar kan de på allvar rita om den svenska tv-marknaden.

***
Fredagsmys de luxe: Jag och Maria ska på premiären av Århundradets kärlekskrig på Stadsteatern. Återkommer med recension.

***

Nästa vecka ska jag flyga till USA och tala allvar med Donald Trump. Det är i alla fall den förväntansbilden äldsta dottern har på min kommande tjänsteresa.

***
Helgens läsning på Resumé: I lördagens #helgintervjun har vi träffat Kobras programledare Kristofer Lundström. Dagen efter möter du Emilie "Ebbis" Roslund som jobbar med Filip & Fredrik på programmet Breaking News. När hon blir äldre vill hon bli "Eva Hamilton".

***

Trevlig helg!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev