Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Befarar att vi aldrig får se en sådan satsning mer”

Publicerad: 16 maj 2013, 15:35

Göran Ellung, fd vd för Nyhetsbolaget.

Foto: Magnus Skoglöf - TV4

TV4 News lånade idéer från såväl norska succén TV2 Nyhetskanalen som danska TV2 News. Nyhetsbolagets tidigare vd Göran Ellung är minst sagt förvånad över Bonniers nedläggningsbeslut med tanke på att det var sagt att kanalen hade tre år på sig att visa lönsamhet – men nu läggs ned efter 16 månader: – Det tog fyra år innan man fick lönsamhet i Norge och Danmark, säger han.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanÅsa TillbergGöran EllungNyhetsbolagetTV4 NewsTV4

KB

Karl-Johan Byttner


– Vi åkte på ett antal resor till Norge och Nyhetskanalen och ännu fler  till Danmark och danska TV2 News. Allt var oerhört likt vår utveckling, säger Göran  Ellung.

Först ändrades utseende och innehåll allteftersom, därefter  lyckades man påverka motivationen hos medarbetarna och efter en tid även  antalet tittare - Resumé har i omgångar beskrivit hur TV4 News haft  problem med antalet tittare men att siffrorna successivt har förbättrats i samband  med att kanalen har visat sin styrka och snabbhet vid större händelser  såsom bombningarna vid Boston Marathon, stormen Sandy och masskrocken vid Tranarpsbron.

Då  TV4 News drog igång var planen att kanalen skulle visa lönsamhet efter  tre år, men styrelsens nedläggning är nu ett faktum under Åsa Tillbergs ledarskap  – hon är ny vd för Nyhetsbolaget.

Nyhetsbolagets före detta vd är minst sagt  förvånad över beslutet.
– Det tar tid för tittarna att hitta kanalen  och vänja sig vid den. Det tog fyra år i både Norge och Danmark innan  man hittade fram till ett positivt resultat, säger Göran Ellung.

Nyhetsbolaget och TV4 News drabbades av en rad avbräck under resans gång. TV4 News hade bland annat ett upplägg med partners, men efter en tid lämnade 3 av 7 bolag – Electrolux Home, Fortum och Tele2.
– Jag tycker ändå att det var ett bra utfall. Det kom också till nya kunder. Det svåra med att starta en ny tv-kanal är ju att beräkna intäkterna, säger Göran Ellung.

Han  tycker att det var både kaxigt och positivt av TV4-gruppen att våga  satsa på en nyhetskanal dygnet runt.

Göran Ellung ser inte  nedläggningsbeslutet som någon prestigeförlust för honom själv samt hans  gamle vapendragare Jan Scherman, som var ordförande för Nyhetsbolaget.
–  Att nya kanaler gör förluster i början är legio. Den förlust som finns  är väl snarare en trovärdighetsförlust och den drabbar inte oss som har  startat kanalen, säger Göran Ellung.

Han vill inte kommentera  Bonniers och Nyhetsbolagets förändrade strategi kring TV4 News i och med  att han lämnade posten som vd för Nyhetsbolaget för en månad sedan.

Göran Ellung menar också att såväl TV2 Nyhetskanalen som danska TV2 News har varit tacksamma för  TV4 News existens i det att man har kunnat utbyta material med varandra.  

Han vill passa på att rikta ett tack till sin tidigare personal:
– De har gjort ett fantastiskt jobb.

Göran Ellung tror att nedläggningsbeslutet kan avskräcka andra från att genomföra liknande satsningar:
–  Jag befarar att vi aldrig får se en sådan satsning i Sverige mer. Det  känns verkligen oerhört, oerhört tråkigt, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev