Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Begåvningar flyr utomlands"

Publicerad: 15 november 2011, 12:45

Ulf Lindgren, näringspolitisk chef på Almega, kritiserar det rådande skattesystemet där skatten är mindre för högutbildad utländsk arbetskraft jämfört med den svenska. Detta leder till en flykt av begåvningar till utlandet.
– Det kan även komma att gälla mediebranschen, säger han till Resume.se


Ämnen i artikeln:

Almega

På Almegas hemsida skriver Ulf Lindgren att hela skattesystemet måste ses över vad gäller den alltmer globaliserade arbetsmarknaden.  Skatten är olika för högutbildade svenskar och utlänningar, vilket gör att inhemsk arbetskraft flyttar utomlands.

– De som berörs främst är konsultbranschen, exempelvis IT-konsulter.  Men detta kommer att gälla de flesta yrkesgrenar.

Ulf Lindgren säger att han i dagsläget inte sett några direkta signaler att mediebranschen drabbats, men att det förmodligen kan bli aktuellt.

– Det är ju en rörlig bransch, med en alltmer internationell arbetsmarknad. Hos medieföretag är innovation självklart en stor tillgång. Men den hänger ihop med vilken belöning man får. Är det 10 % skillnad i nettolön är den naturliga följden att människor väljer alternativ i utlandet.

På hemsidan skriver Ulf Lindgren att det inte går att försvara ett system som straffar det egna landets begåvningar och ger dem anledning till att flytta till utlandet. Han anser det märkligt att Sverige har ett system där ”passet avgör vilken skatt man ska betala”.

– Staten skär emellan med låga nettolönenivåer och för höga bruttokostnader. Nyckelpersoner riskerar att försvinna ur landet.

Han menar att det i slutändan handlar om beskattning, och talar för ett avskaffande av värnskatten och på sikt den statliga inkomstskatten för att öka konkurrenskraften hos svenska tjänsteföretag.

Ämnen i artikeln:

Almega

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.