Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Behrang Miri tar paus

Publicerad: 26 september 2012, 09:21

Montage med Behrang Miri, Kulturhuset och Tintin.

Foto: Robert Blombäck.

I går backade Kulturhuset om flytten av Tintin-böcker efter stark kritik i sociala medier. Nu berättar Kulturhusets kommunikationschef Charlotte Gateau om hur de har hanterat medietrycket och om varför kritiserade Behrang Miri håller sig undan.


Gårdagens stora samtalsämne i medier och sociala medier var nyheten i  Dagens Nyheter om att Kulturhuset i Stockholm har bestämt sig för att  flytta alla Tintin-böcker från sitt ungdomsbibliotek  TioTretton.

Kulturhusets ansvarige för att utveckla barn- och  ungkulturverksamheten, Behrang Miri, motiverade beslutet med att  böckerna ger en ”exotiserande” bild av bland annat afrikaner och han sa  att Kulturhusets ungdomsavdelning ska fortsätta leta efter böcker med  ”homofobiskt och utlänningsfientligt innehåll.”

Men efter en  kritikstorm i sociala medier om att det var censur backade Kulturhuset  och gick ut med ett pressmeddelande om att Tintin-böckerna får stanna på  TioTretton.

Kulturhusets kommunikationschef Charlotte Gateau berättar för Resume.se  att de fick ägna hela gårdagen åt att prata med medier och försöka hantera  situationen.

– Vi har försökt vara så öppna vi kan med media. Vi har haft långa  listor med personer som vi har ringt upp. Vi tog beslutet att detta var  främst en ledningsfråga så Kulturhusets chef Eric Sjöström fick svara på  frågorna, säger hon.

De har även låtit personalen på Serieteket svara på mediernas frågor då  de besitter en expertis när det gäller serier och Charlotte Gateau menar  att inslagen med dem har varit de mest nyanserade.

– Vi har också velat komma tillbaka till sakfrågan som rör att det på  bibliotek ständigt pågår en reflektion kring vilken litteratur man ska  ha, säger hon och fortsätter:

– I det här fallet var det ett olyckligt beslut. Men Tintin-böcker fanns  kvar på Serieteket som ligger fyra meter bort från TioTretton så det  handlar inte om att böckerna har rensats ut från Kulturhuset.

I diskussionen på sociala medier under gårdagen anklagade vissa DN:s artikel för  att vara hårt vinklad då den gav bilden av att  Tintin-böckerna hade rensats ut från hela Kulturhuset och DN själva ändrade artikeln på nätet.

Håller du med om  att DN-artikeln var hårt vinklad?
– Jag håller helt med om att den var hårt vinklad och det var därför det  var viktigt att ge en mer nyanserad bild av hur det faktiskt ligger  till.

Visste ni på kommunikationsavdelningen om DN-intervjun innan den skulle publiceras?
– Det blev en surprise på det sättet att vi inte fick kännedom innan  intervjun. Jag fick veta om att den skulle publiceras kvällen innan.  

Var ni beredda på så starka reaktioner?
– Jag kan säga att när vi såg DN-artikeln på morgonen, innan sociala  medier-flödet hade satt igång, så samlades vi jättesnabbt till ett möte  där vi kom fram till att beslutet var ogenomtänkt. Vi insåg redan då  att det skulle bli starka reaktioner.

Behrang Miri har hittills inte uttalat sig förutom i pressmeddelandet, är det en medveten strategi?
– Han var väldigt olycklig kring det i går och vi gjorde valet att  Behrang skulle få pusta ut och landa lite i det innan han uttalar sig.  Han är förstås inte så van vid den här typen av medietryck.

Det här påverkar Kulturhuset som varumärke, hur hanterar ni det?
– Så långt har vi inte kommit. Det kommer vi att diskutera under dagen.  Så klart det påverkar bilden av Kulturhuset och det måste vi hantera på  något sätt, säger Charlotte Gateau.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.