Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bekräftat: Jonas Bonnier avgår som vd

Publicerad: 28 maj 2013, 18:29

Jonas Bonnier lämnar vd-posten.

Foto: Peter Jönsson.

(UPPDATERAD) Resumés avslöjande i natt om Jonas Bonniers avgång bekräftades av Bonnier AB på onsdagsmorgonen. Han lämnar sin tjänst vid årsskiftet. Bonnier AB inleder nu jakten på en efterträdare.


Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier AB

Jonas Bonnier efterträdde Bengt Braun som vd för Bonnier AB i januari 2008. Han tog över en storkoncern med cirka 150 medieföretag och 12 000 anställda i över 20 länder. Dessförinnan hade Jonas Bonnier varit vice vd och styrelseordförande för Expressen.

– Jonas Bonnier har de senaste åren visat att han är rätt man för jobbet, sa styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier då.

Jonas Bonnier deklarerade direkt att han ville göra Bonnier dubbelt så stort. Dagstidningarna  skulle styras upp och en snabb utlandsexpansion skulle dubbla omsättningen till 60 miljarder kronor på fem år. Men tiden som vd blev mycket tuff för Jonas Bonnier, som kritiserats hård för flera fiaskoaffärer, däribland tidskriftsaffären för 3 miljarder kronor i USA och köpet av Canal plus, numera C More i Sverige för runt 3,5 miljarder kronor – affärer som finansierades med banklån. Nu uppges Bonnier-ägda TV4 vilja sälja sorgebarnet C More vars värde är ordentligt stympat.   

I stället för tillväxt blöder nu Bonnier AB ekonomiskt. Totalt omsatte koncernen 29 176 miljoner kronor under 2012, vilket är en  minskning med två procent. EBITA-marginalen sjönk från 4,2 procent  (1 263 miljoner kronor) till 2,8 procent (806 miljoner kronor). Främst är det tv- och bokdivisionerna som backat rejält.

Det har sedan en tid tillbaka ryktats om Jonas Bonnier avgång. Men Bonnier har dementerat, och så sent som i förra veckan sa Bonniers största ägare, Jeanette Bonnier, att hon hade förtroende för Jonas Bonnier.

I natt avslöjade Resumé att Jonas Bonnier avgår. I dag på morgonen bekräftade Bonnier AB uppgifterna i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet säger Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier:

– Under en period som kännetecknats av stora utmaningar för  mediebranschen och för våra bolag har Jonas Bonnier gjort ett väldigt  bra jobb.

– Inte minst föryngringen av ledningsteamet är en viktig insats för  framtiden. Jonas Bonnier har också aktivt drivit på omställningen till  digitala affärsmodeller. Det är dessutom glädjande att Bonnier AB idag  faktiskt står finansiellt starkare än på mycket länge.

Jonas Bonnier:

– Mycket har hänt sedan jag tillträdde som vd. Världen har genomgått  en djup finanskris och mediemarknaden håller som bäst på att ställas om  till en ny verklighet. Intresset för nyheter och underhållning är dock  rekordstort och Bonnier har kommit en bra bit på väg i att ställa om  koncernen för morgondagen.

– Med 7,5 miljarder kronor i tillgänglig likviditet är Bonniers  finanser dessutom starka. För mig känns det som rätt tillfälle att lämna  över stafettpinnen.

Jonas Bonnier ska efter årsskiftet gå till ett jobb som arbetande styrelseordförande för Bonnier Corporation i USA.

Fakta/Jonas Bonnier
Efter avslutade studier vid Uppsala universitet arbetade Jonas  Bonnier som språklärare samtidigt som han skrev sin debutroman. Han  debuterade 1988 och har sedan dess gett ut ytterligare fem romaner. Han  har dessutom skrivit film och arbetat som journalist.
Jonas Bonnier har varit verksam inom olika  tidskriftsverksamheter bland annat Semic, Fanzine och danska Bonnier  Publications. Han lanserade internetföretaget Bonnier Online och blev år  2002 affärsområdeschef för Magazine Group. 2005–2007 var Jonas Bonnier  vice vd för Bonnier AB med ansvar för Books, Business Press och Magazine  Group samt styrelseordförande för kvällstidningen Expressen. Han tillträdde som vd för Bonnier AB i januari 2008. (Källa: Bonnier AB).

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier AB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.