Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bekräftat: Sofia OO stoppar Dokumentet 2.0 – internt raseri på Aftonbladet

Publicerad: 30 november 2017, 07:28

Sofia Olsson Olsén har tunga veckor bakom sig.

Foto: Andreas Elgstrand

Intern kritik mot Aftonbladets publisher sedan berättelserna om sexism på kvällstidningen aldrig kommer att publiceras, Snapchats omfattande redesign och bottennotering för pressfieheten i världen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Pressfrihet

Som Resumé tidigare har avslöjat stoppas Aftonbladets Dokument 2.0, som anonymt skulle samla berättelser om upplevd sexism och sexuella på kvällstidningen. På onsdagskvällen fick de fem initiativtagarna till Dokumentet 2.0 veta att publiceringen av materialet inte kommer att bli av, rapporterar DN. Så här skriver Aftonbladets chefredaktör och publisher Sofia Olsson Olsén i ett skriftligt uttalande:

”Jag har landat i att vi inte kan publicera materialet i Aftonbladet i dess nuvarande form. Det viktigaste skälet är att även om personerna som förekommer i berättelserna är anonyma så är jag ytterst ansvarig för om någon skulle kunna identifieras, detta gäller både män och kvinnor”

Sofia Olsson Olsén ska enligt Resumés källor enligt arbetets gång velat få reda på vilka personer som stod bakom respektive anklagelse. I interna mejl till alla på redaktionen svarar flera medarbetare ilsket på hennes utspel.

”Vad jag, bland annat, läser är att ni alltså ljög, allihop, när Dokumentet 2.0 presenterades som ett eget initiativ från de fem kvinnor som frontat det. Jag läser att det istället var ett beställningsjobb från ”högre ort”, från dig och några chefer. Hur tänkte ni när ni snickrade ihop den, i sammanhanget så viktiga, osanningen?”, skriver en kvinnlig medarbetare i ett mejl till alla på redaktionen som svar på Sofia Olsson Olséns utspel.

I ett blogginlägg förklarar Aftonbladets publisher beslutet vidare.

Snapchat gör stor omdesign av appen

Snapchats användartillväxt har avstannat den sista tiden. För en tid sedan stod det klart att appen kommer att få en helt ny, enklare, design. Och låter bolaget allmänheten få insyn i arbetet med den nya appen. Det skriver Business Insider.

Några nyheter är

• Separerar Discover-sidorna och listan med vänner från varandra.
• En striktare uppdelning av användningsområden och vertikal scrollning i nyhetsflödet snarare än horisontell, likt Facebook och Twitter.
• Relansering av funktionen autoplay i Stories.

Redan i dagarna kommer ett antal utvalda användare få tillgång till appen som lanseras brett under de kommande veckorna.


Sparpaket på ESPN och Buzzfeed

Sportkanalen ESPN gör sig av med 150 tjänster. Så sent som för två år sedan gjorde sig tv-bolaget av med 300 anställda. Bakom nedskärningarna ligger ett minskat antal abonnenter samtidigt som bolaget sitter på dyra rättigheter, däribland ett tioårsavtal med NFL som kostar 15,2 miljarder dollar. Det rapporterar The Guardian. Buzzfeed sparkar 100 anställda, vilket motsvarar 8 procent av bolagets personalstyrka. Sparpaketet berör inte redaktionella tjänster och kommer i en tid där bolaget, som ryktas sikta mot börsen, inte når intäktsmålen för 2017. Det skriver AdAge.

Bottennotering för pressfriheten

Pressfriheten i världen är på den lägsta nivån på minst tio år, det visar en ny studie som bygger på data från 172 länder mellan 2006 och 2016. Rapporten visar att journalister hotas av censur från regeringar, organiserad brottslighet och det kommersiella tryck som digitaliseringen har skapat. Den största tillbakagången för pressfriheten återfinns enligt rapportförfattarna i Turkiet. Brasilien, Burundi, Egypten, Polen, Venezuela och Bangladesh är andra länder som upplevt minskad mediemångfald och självständighet enligt rapporten. Det skriver The Guardian.  

NBC sparkar ankare efter anklagelser om sextrakasserier
Amerikanska NBC News sparkar programledaren Matt Lauer. Detta efter att en kollega på tv-kanalen anklagat honom för sexuella trakasserier, skriver flera amerikanska medier. Matt Lauer har frontat ”Today” och ses som en av kanalens största stjärnor.  NBC:s ordförande Andy Lack säger att det är första gången som klagomål framförs mot Matt Lauer men att kanalen nu har getts information som tyder på att det förmodligen inte handlar om en enskild händelse. Matt Lauer har varit knuten till NBC News i 20 år.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Pressfrihet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.