Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bekräftat: TV4 gör stora nedskärningar – lägger ned lokalredaktioner

Publicerad: 20 april 2017, 08:04

Foto: Andreas Elgstrand

Igår kväll kunde Resumé berätta att Bonnier Broadcasting måste spara 400 miljoner och varsla drygt 90 tjänster. Nu går affärsområdeschefen Casten Almqvist ut och bekräftar uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

C MoreNyhetsbolagetTV4

Igår kväll kunde Resumé presentera uppgifter om att Bonnier Broadcasting måste spara ca 400 miljoner de kommande två åren, sparpaketet innebär att 90 tjänster försvinner och att Nyhetsbolaget och TV4 återigen slås ihop. Nu bekräftar Bonnier Broadcasting uppgifterna.

– Vårt mål är att erbjuda våra tittare och användare Sveriges bästa tv-upplevelser, oavsett plattform. För att få ökat handlingsutrymme måste vi bygga en ännu skarpare och effektivare organisation och en bättre kostnadsstruktur. Vi vill fortsätta ligga steget före i vårt transformationsarbete och därför genomför vi de här kraftfulla insatserna nu, när många av indikatorerna i vår verksamhet pekar uppåt, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande skriver TV4-Gruppen att man lägger ned kanalerna TV4 Komedi och TV4 Fakta XL. Utöver det gör man besparingar i hela verksamheten, huvuddelen av de drygt 90 tjänster som försvinner finns inom TV4, C More och Bonnier Broadcasting. TV4s riksreportrar kommer bland annat att gå från 24 till 18 och de lokala redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas helt, även centralredaktionen i Stockholm drabbas av nedskärningar i personalstyrkan.

– Det är helt nödvändigt med en mer vässad organisation för att vi ska kunna möta de fortsatta förändringar som ligger framför oss, den stenhårda konkurrensen, och också kunna stå emot när konjunkturen förr eller senare viker. Jag ser fram mot att välkomna nyhets- och aktualitetsverksamheten tillbaka och känner stort förtroende för att vi tillsammans kommer genomföra det här omställningsarbetet på ett sätt som stärker oss, samtidigt som det självklart känns tungt när duktiga medarbetare också måste lämna verksamheten, säger Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

För nyhets- och samhällsverksamheten kommer nedskärningarna främst ske i chef- och administrationsled.

Sedan tidigare har Bonnier Broadcasting varslat personal i samband med nedläggningen av sina lokalredaktioner och kanalen TV4 News.

De delar av verksamheten som blöder pengar är framförallt C More, som 2016 gjorde en förlust på 400 miljoner kronor med en omsättning på 1,4 miljarder. TV4 har de senaste åren satsat hårt på TV4 Play men haft svårt att få några större intäkter genom satsningen. Den linjära delen, även om TV4 nyligen presenterade ett starkt resultat för Q1, ser fortsatta tittartapp.

De fackliga förhandlingarna har inletts och målet är att förändringarna ska vara helt genomförda redan till hösten.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

C MoreNyhetsbolagetTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.