Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Belinda om sin nya roll på Debatt

Publicerad: 22 maj 2009, 15:28

I onsdags gick Expressen ut med nyheten att det blir Belinda Olsson som tar över som programledare för Debatt efter Janne Josefsson. Igår bekräftade SVT nyheten i programmet. Belinda Olsson berättar för Resume.se om hur hon ser på sin kommande roll.


Ämnen i artikeln:

DebattBelinda Olsson

Belinda Olsson

Janne Josefsson gjorde sin fyrtiofjärde och sista sändning på torsdagskvällen. Nu tar Belinda Olsson över.

Vad tycker du om programmet idag?
– ja, jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag är ju lite jävig eftersom jag jobbat som redaktör för programmet under våren.

Om du ser längre tillbaka?
– Jag har följt många programledare. Jag har alltid gillat formen, det är min gamla bakgård, det är den journalistiken jag själv har hört hemma i och det är en naturlig form av journalistik för mig att hålla på med. En utmaning för mig nu ligger i att det inte längre är mina åsikter som är bärande, det blir en utmaning och en omställning.

Vad vill du göra med programmet?
– En plattform där politiker och elit möter medborgarna är så otroligt viktigt. Det blir än viktigare nu när man märker att avståndet mellan politiker och vanliga människor växer. Politiker verkar allt mer avstå från att delta om det inte är välregisserat. Jag vill påverka men exakt hur är svårt att svara på. Det ska märkas att det är en nystart men exakt hur är för tidigt att säga.

Den 18 augusti är första sändningen. Belinda Olsson kommer att göra två program i veckan. Vad ska du göra till dess?
– Spendera så mycket tid i hängmatten som möjligt och låtsas att allt är så bra, så bra. Det kommer bli mycket pendling i början. Jag kommer att vara i Göteborg minst tre dagar i veckan. Sedan kommer jag att vara i Stockholm också och läsa på.

Belinda Olsson kommer till en början att leda ett års debatter.

Tror du att det kommer bli mycket jobb?
– Janne sa att jag kommer känna mig som ett ursketet äpple. Så det blir nog mycket jobb. Det är allt till detaljer som att det är mycket folk i studion, man vill ju komma ihåg alla namnen och läsa in sig på ämnen.

Kommer du att kunna styra programmen till viss del?
– Ha, ha i Göteborg är programledaren inte någon stjärna. Janne har varit väldigt aktiv på redaktionen så det hoppas jag absolut att jag också kommer att kunna vara. Som programledare måste man gå igång ordentligt på ämnet annars märks det.

Har du något favoritämne du vill ta upp?

– Det ligger en utmaning i att vi redan gjort så många debatter, man tänker nästan vad finns det kvar? Men programmet ska vara veckoaktuellt och det finns så mycket som är intressant. Psykvården, och då pratar jag inte specifikt om Anna Odell, religion, arbetslöshet och modeindustrin. Det finns hur mycket som helst.

Vad vill du få fram under det kommande året?
– Att vi som redaktion kommer hitta nya debattörer. Man vill alltid överraska med röster som inte hörts innan eller kända röster som överraskar.

Hur vill du att folk ska uppfatta dig?

– Får jag drömma så vill jag uppfattas som hård men rättvis och som någon som talar på samma sätt till Reinfeldt som Mona från Dalarna, säger Belinda Olsson.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

DebattBelinda Olsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.