Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bemöter anklagelserna om rasism: ”Teodorescu måste tåla satir”

Publicerad: 26 september 2017, 15:06

Alice Teodorescu är inte nöjd med hur hon porträtteras i pjäsen "Tidningshuset som gud glömde"

Foto: Ola Kjelbye / GP

GP:s politiske chefredaktör Alice Teodorescu anser att porträttet på henne i pjäsen om Stampen "gränsar till rasism". Dramatikern bakom pjäsen Gertrud Larsson anser att Teodorescu som offentlig person får räkna med att någon driver med henne.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenStampenAlice Teodorescu

"Tidningshuset som Gud glömde" är pjäsen om Stampenkrisen. Den hade premiär i helgen något som Resumé var på plats och bevakade. Förutom ägaren Peter Hjörne och tidigare vd:n Tomas Brunegård förekommer också Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu i pjäsen. Gestaltad i form av en vampyr.

En gestaltning som inte föll Alice Teodorescu i smaken:

"I nöjet över att se en meningsmotståndare hånas, ser uppenbarligen vare sig producenten, författaren, regissören eller recensenterna de till rasism gränsande nidbilder som pjäsen iscensätter när den enda rumän som porträtteras görs till vampyr", skrev hon i en ledare under måndagen.

I en text på Expressen Kultur bemöter dramatikern Gertrud Larsson anklagelserna. Hon anser att Alice Teodorescu i egenskap av sin roll som opinionsbildare med makt borde kunna tåla att vara föremål för satir.

"Teodorescu är som bekant en offentlig person med både makt och inflytande och det är som sådan jag driver med henne. I mina ögon är hon inget offer och jag sparkar inte neråt. Det är högst förvånande att hennes högljudda sympatisörer förväntar sig att hon ska bli behandlad med silkesvantar. ", skriver dramatikern i Expressen.

Gertrud Larsson förklarar vidare att vampyren inte använts somrasistisk nidbild likt indianer och kannibaler. Hon tar "Twilight" och "True Blood" som exempel på vampyrens framburna plats i populärkulturen. Hon tar också upp det faktum att Alice Teodorescu ofta återkommer till sin bakgrund i Rumänien:

"Teodorescu har aldrig stuckit under stol med sitt rumänska påbrå, tvärtom är det något hon ofta återkommer till och som givetvis är tacksamt att göra en blinkning åt, att kalla det för rasism är att urvattna begreppet."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.