Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ben & Jerrys om ställningstagandet: "Som företag är vi samhällsaktörer"

Publicerad: 11 juni 2018, 12:32

Soledad Pinero är social mission manager på Ben & Jerrys.

Foto: Pressbild

Diskussionen på sociala medier har gått varm sedan Ben & Jerrys visade sitt stöd för de 9000 ensamkommande flyktingar som nu fått uppehållstillstånd i Sverige. Nu svarar glassjätten på varför man tar ställning i frågan.


Den 7 juni kom beslutet om att 9000 ensamkommande flyktingar skulle få stanna i Sverige. Detta efter ett förslag från regeringen som riksdagen röstade ja till. Dagarna innan hade en debatt på sociala medier blossat upp, där Unileverägda glassjätten Ben & Jerrys via sin hemsida öppet visat sitt stöd gentemot de gräsrotsrörelser som varit med och drivit frågan - bland annat Ung i Sverige. Firandet skedde i form av ett kärlekståg genom Sverige.

– Vi är inget vanligt glassföretag, utan det är grundat av två värderingsdrivna entreprenörer som alltid tagit ställning, varit aktivistinspirerande och som är aktivister än idag. De bestämde tidigt att Ben & Jerrys skulle utvecklas och växa i samklang med ett aktivt samhällsengagemang som speglade grundarnas värderingar och övertygelse om vikten av att stå upp för social rättvisa och medmänsklighet. De skapade därför en affärsmodell där social aktivism ges lika stor betydelse som produktutveckling och ekonomisk hållbarhet, säger Ben & Jerrys Social Mission Manager, Soledad Pinero, till Resumé.

Enligt Soledad Pinero har Ben & Jerrys jobbat aktivt med flyktingars rättigheter i Europa samt för ökad klimaträttvisa och mer enade samhällen. I USA ligger fokuset på att bemöta den strukturella rasismen.

– Vi vill stötta gräsrotsrörelser, för det är ofta såna som driver fram förändring och vi vill bidra till policyförändringar som gör skillnad för människor. I Sverige har vi valt att stötta Ung i Sverige och Vi står inte ut-nätverket, för att uppmärksamma arbetet som de gör i sin gräsrotsrörelsesele. Eftersom de är med och formar en mer human flyktingpolitik ville vi uppmärksamma det och bjuda in våra "fans".

Fansen är en referens till de som äter glassen, men samtidigt är det många fans som reagerat starkt på det ställningstagande som Ben & Jerrys har gjort.

– Vi visste att folk skulle reagera. Några fans är mer förtjusta i glassen än i våra värderingar och reagerar starkt på det vi skriver.

Flera har reagerat på det ställningstagande som Ben & Jerrys har gjort. Resumé skrev i en tidigare artikel om att SD-politikern Paula Bieler och Moderaten Ann Heberlein reagerat med inlägg på sociala medier.

"Om någon undrar så bojkottar jag, tyvärr, Ben&Jerrys sedan flera månader. Det kommer jag fortsätta med", skrev bland annat Paula Bieler.

– Vi jobbar utifrån vår övertygelse och den utveckling vi vill vara med och skapa. De som inte håller med oss om våra värderingar står för värden som vi inte står för och då är det inte konstigt ifall de reagerar.

Vad vill ni visa med det här ställningstagandet?
– Vi vill visa att vi är samhällsaktörer som företag. Vi tror på företagens kraft att tillsammans med andra vara med och forma rättvisare och mer hållbara samhällen. Vi lever i en tid i Europa och världen som behöver fler som står upp för mänskliga rättigheter och mer humanitet. Det handlar inte bara om att göra ställningstaganden, utan också att leda med exempel.

För någon vecka sedan träffade Soledad Pinero grundarna Ben Cohen och Jerry Greenfield.

– De är väldigt glada för det vi gör och att vi tar ställning. Även vår globala vd backar upp det här och det har varit väl förankrat internt.

Externt har det dock inte varit lika positiva tongångar. Soledad Pinero har själv fått motta personliga påhopp, trots att uttalandet kommer från organisationen.

– Det har varit en intensiv vecka. Texten fick sån himla spridning och det vi egentligen
skrev var en text för att uppmärksamma rörelser som står upp för mänskliga rättigheter och att bjuda in våra fans till ett kärlekståg för att fira ett politiskt beslut som bidrar till mer humanitet för oss alla, säger hon och fortsätter:

– Men kärlek är alltid kärlek. Sen att det finns vissa som är rädda för den gör inte kärleken mindre stark och sann. Vi delade självfallet ut glass under kärlekståget, och stöttade Ung I Sverige så mycket som möjligt. Vi jobbar med utmanande frågor, men det är viktigt att hålla en hoppfull och kärleksfull stämning. Det här beslutet var viktigt att fira. 9000 unga i Sverige kommer inte bli utvisade till ett land som är långt ifrån säkert och det var där fokus låg.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.