Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bendjelloul-artikel publicerades - mot vännernas vilja

Publicerad: 12 juni 2014, 09:55

Karin af Klintberg och omslaget till The Hollywood Reporter

Foto: Andreas Apell

Tv-producenten Karin af Klintberg och flera andra av bortgångne Malik Bendjellouls vänner lurades att vara med i ett reportage om "Searching for Sugar Man"-regissörens död i The Hollywood Reporter. De trodde att artikeln skulle handla om regissörens liv, i stället fokuserade den bara på hans sista tid i livet.


Ämnen i artikeln:

Malik BendjelloulKarin af Klintberg

I det senaste numret av den amerikanska nöjestidningen The Hollywood Reporter finns ett långt reportage om "Searching for Sugar Man"-regissören Malik Bendjelloul, som tog sitt liv för knappt en månad sedan. Reportaget med titeln "Oscar to Suicide in One Year" beskriver ingående Malik Bendjellouls självmord och sista dagar i livet.

Det är första gången någon tidning gör det, då det i Sverige finns en lång medietradition om att inte skriva ut detaljer gällande självmord, speciellt inte så nära inpå dödsfallet.

I reportaget citeras Malik Bendjellouls vänner, bland andra producenten Karin af Klintberg och programledaren Per Sinding Larsen, men nu kan Resumé avslöja att de inte alls ville medverka i reportaget när de insåg vad det skulle fokusera på.

– Premissen för artikeln var en annan. Tonen är lite snaskig och det var inte det sammanhang jag hade gått med på att medverka i säger Karin af Klintberg till Resumé.

Hur gick det hela till?
– Reportern kontaktade mig och sa att han ville skriva "Den stora artikeln om Maliks liv". Det kände jag att jag kunde ställa upp på, jag kan prata i timmar om Malik och hans fina arbete. Men när reportern väl kom hit och intervjuade mig så ställde han främst frågor om Maliks död och hans sista tid i livet. Det kändes obehagligt och efteråt kontaktade jag honom och bad att få godkänna mina citat innan publicering. Jag sa att det var ett etiskt problem i en känslig situation och att jag inte önskade medverka, men reportern lät mig inte läsa citaten och publicerade ändå.

Enligt Karin af Klintberg kände flera av Malik Bendjellouls vänner som medverkar i reportaget samma sak. De skrev till och med ett gemensamt mejl till reportern och bad att få läsa sina citat, annars ville de inte medverka. Men reportaget publicerades ändå.

– Jag jobbar med media och borde vara van vid att svara på frågor och ana intentioner. Men jag var lite för hudlös och inte tillräckligt rustad för den typen av frågor. Det enda jag önskar som Maliks kollega och vän är att hans familj inte känner sig illa till mods och att Maliks eftermäle blir precis så vackert som Malik är värd.

Planerar du att till några åtgärder?
– Nej inte alls. Jag tänker på Malik och att han var den minst bråkiga person jag har känt, så i Maliks namn är jag inte intresserad av konflikter.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.