Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bergstrand-Björck: Skrota nya presstödsförslaget

Publicerad: 9 september 2013, 06:43

Foto: Montage. Mats Bax.

Presstödskommittén lämnar sitt slutbetänkande på onsdagen. DN:s förre chef för DN Debatt Mats Bergstrand, och tidigare försvarsministern tillika ledamoten av Presstödsnämnden, Anders Björck, sågar det kommande förslaget jämns med fotknölarna. Duon, som numera är JKL-konsulter, föreslår på DN Debatt en pressutvecklingsnämnd med ansvar för ett riktigt omställningsstöd.


Ämnen i artikeln:

BonnierSchibstedMats Bergstrand

”Gör om och gör rätt.” Så lyder budskapet från Mats Bergstrand och Anders Björck.

Duon  menar att det kommande förslaget till presstöd innebär att: ”systemet  kommer att följa papperstidningen i graven.” Här menar man att  Presstödskommittén ”låtsas” ge branschen en ”digital knuff” när det  snarare handlar om en fixering på papperstidningar utan dess like.

Mats Bergstrand och Anders Björck menar i stället att det krävs nya sätt att närma sig problemet med nya medievanor, ett slags alternativ modell.

De  båda kommer idag ut med boken ”Att sitta still när båten sjunker” och  här granskar man kommitténs förslag och presenteras sin syn på hur ett  framtida system borde se ut.

Man tar bland annat upp att SvD får 45  miljoner kronor i stöd 2016 med nuvarande nedtrappning, men med nya  förslaget får tidningen 40 miljoner kronor:

”Konstruktionen innebär  med kirurgisk precision att Svenska Dagbladet tar igen på gungorna vad  man förlorat på karusellen.”, skriver man.

Duon menar också att det  inte går att lura experterna i Bryssel med ”lingvistiska finter” genom  att ta bort namnet ”storstadsstöd” men ändå behålla stödet till  storstadstidningarna.

Mats Bergstrand och Anders Björck vänder sig  också mot kommitténs förslag att slopa distributionsstödet, vilket går  ut på att spara 61 miljoner kronor som i stället tillförs driftstödet.
”…det  innebär samtidigt att de tidningar som idag ingår  samdistributionssystemet men inte har driftstöd blir omläggningens  förlorare.”

Här menar man exempelvis att Schibsted vinner på att  storstadsstödet för SvD bibehålls, medan Bonnier, som endast fått  tillgång till samdistributionsstödet, blir förlorare.

Mats Bergstrand  och Anders Björck menar också att man måste se det verkliga problemet.  Det vill säga oförmågan att hitta en fungerande betalningsmodell för  tidningen, vilket inte går att lösa med ett selektivt stöd för  papperstidningar, resonerar man.

Duon anser i stället att pengarna borde gå till ett ”riktigt” omställningsstöd:

”Ett  sådant stöd är inget kulturstöd utan ett näringsstöd. Det ska därför  hanteras av näringsdepartementet och inte kulturdepartementet.”, skriver  man.

Mats Bergstrand och Anders Björck vill inte bara att  myndigheten som ansvaret sorteras under näringsdepartementet, utan också  att namnet ändras till Pressutvecklingsnämnden.

Här menar man också  att ingen tidning automatisk ska vara berättigad till ett sådant  omställningsstöd, utan alla tidningar och tidningskoncerner ska få  ansöka om ett sådant stöd. Det borde också vara teknikneutralt,  resonerar man.

Här föreslår man att  ett oberoende medienäringsråd värderar ansökningarna och alla får möjlighet att utvärderas:
”Ingen  åtgärd torde dock ha större effekt på den framtida mediekvaliteten än  att skapa ett system som ger näringen framtidstro och därmed fortsätter  att locka de för ändamålet mest lämpade och begåvade ungdomarna till  branschen.”, skriver duon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.