Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bergstrand: Felet ligger hos författarna

Publicerad: 9 juli 2008, 16:55

Avsändaren har agerat under falskt flagg och skickat samma artikel till flera tidningar, som beskrivits som exklusivt. Det är förklaringen till den häftiga debattstriden mellan DN och SvD, anser Mats Bergstrand, DN:s debattredaktör: – De har helt uppenbart kört med ett dubbelspel, vilket jag vill markera mot.


Mats Bergstrand/PRESSENS BILD

Ni hade alltså fått signaler om exklusivitet?
– Ja, det är en grundförutsättning för att vi över huvud taget ska publicera något. Och när man gör så här, från författarnas sida, kan vi inte längre vara lojala mot dessa författare, och sitta tysta. Vi kan inte släppa en sak som vi också har tänkt att publicera.

Du får kritik från din kollega på Svenska Dagbladet, för att ni bryter mot upphovsrätten genom att publicera den mot författarnas vilja?
– Det skulle jag i så fall väldigt gärna vilja ha prövat.   Om någon skickar en text till oss och ber oss att publicera den, vilket vi också gör, skulle det vara ett brott mot upphovsrätten?

Enligt avsändaren har de uttryckligen sagt till er att ni inte får lägga ut den?
– Och de har, utan att få svar från oss, gått vidare till en annan som man fått svar ifrån…  Jag ser verkligen fram emot en sådan upphovsrättslig prövning, måste jag säga. Det har ju skickat artikeln till oss med en vilja att få den publicerad. Vi har inte gett något annat besked än att vi vill publicera den, i morgondagens tidning.   Läget hade varit annorlunda om de dragit tillbaka artikeln från oss för att sedan gå vidare. Nu var det bara en timme mellan den slutgiltiga versionen som vi fick, och beskedet om att en annan tidning skulle publicera den. De har helt uppenbart kört med ett dubbelspel, vilket jag vill markera mot.

Återigen: vad svarade ni på deras uttryckliga vilja att ni inte skulle lägga ut den?
– Vi har inte sagt någonting annat än att vi tänkte lägga ut den. Och då har man gått tillbaka till Svenska Dagbladet och bett dem dra tillbaka artikeln. Då svarade Svenska Dagbladet nej eftersom man redan planerade att lägga in den på förstasidan. Och i det avseendet är Svd och vi lika goda kålsupare…
– Jag tycker inte att Svenska Dagbladet gjort några fel. Felet ligger hos författarna eller den pressansvarige som skött hanteringen av artiklarna.

Och vad svarade de på beslutet att ändå lägga ut den på nätet?
– De beklagade utvecklingen, men förklarade att de ville ha fortsatt goda relationer med DN Debatt. Och jag vet inte om jag ska beklaga några skadade relationer… jag kan bara konstatera att det blivit så, oavsett hur vi hanterat publiceringsfrågan.

Vilket alltså betyder att du publicerat mot författarnas vilja?
– Både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har sagt nej till författarnas önskemål att dra tillbaka debattartikeln. Det är mitt svar. Jag beklagar den sits som vi satt Svenska Dagbladet i. Och jag kan definitivt förstå redaktörens irritation över detta. Skälen har jag redan redogjort för.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.