lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bert Karlssons attack mot Carolina Neurath

Publicerad: 12 oktober 2015, 14:22

Vinsterna är en öm fråga för Bert Karlsson.

Foto: Klipp ur filmen/SvD.

När SvD Näringslivs Carolina Neurath frågade Bert Karlsson om vinsten på hans asylboenden hettade det till ordentligt. – Ni är så jävla dumma i huvudet, säger Bert Karlsson.

Ämnen i artikeln:

Bert KarlssonSvD NäringslivCarolina Neurath

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Just nu granskar SvD Näringslivs Carolina Neurath och Frida Sundkvist asylmarknaden. Bolaget Jokarjo är Sveriges största privata aktör på asylboenden och drivs av Bert Karlsson. Hittills i år har bolaget en omsättning på 171 miljoner kronor och får upp till 350 kronor per dygn och person via Migrationsverket. Bert Karlsson äger även en del fastigheter och några bolag som levererar mat till asylboenden, enligt SvD Näringsliv.

– Det har ingen betydelse – det blir inte billigare för det. Jag säger ju att en tredjedel av pengarna vi får från migrationsverket går till boende, säger han när Carolina Neurath ber honom berätta om priserna.

Men det är när hon vill ha svar på hur mycket som går till vinst som Bert Karlsson blir riktigt förbannad.

– Hur i helvete kan du tro att en tredjedel går till mig när man ska betala all personal här och maten – kan du göra det på 200 kronor? Tror du att 100 kronor är i vinst?

SvD: Det är därför vi frågar.
– Jag vill inte prata med dig – ni är så jävla dumma i huvudet. Du förstår väl för fan att det inte är 100 kronor i vinst om vi har 300 kronor (...) Håll inte på med sådan jävla journalistik. Vi bryter här. Jag blir så förbannad på er när ni håller på med sådana här dumma grejer. Ni är så dåligt pålästa så ni kan inte ett jävla skit – inte ens skriva artiklarna ordentligt.

Carolina Neurath säger att Bert Karlsson inte är den första som blir upprörd under granskningen.

– Flera av bolagens representanter blir rasande. Det är tydligt att granskningen rör upp känslor. Det verkar vara känsligt att ifrågasätta de som tjänar pengar på asylsökande och ensamkommande flyktingbarn, säger hon och fortsätter:

– Men det här var exceptionellt – så här brukar det inte vara. Många har blivit irriterande av våra frågor. Men det är skönt att vi är två reportrar på plats. Vi var lite förvånade efteråt. Jag är van vid att affärsmän kan brusa upp när de ifrågasätts – men det här var den värsta reaktionen vi varit med om.

Klippet där Bert Karlsson brusar upp har SvD Näringsliv själva publicerat på sin sajt. Men innan klippet filmades, gjordes en intervju till papperstidningen.

– Han får en viss summa pengar av Migrationsverket per asylsökande. Det vi ville veta var vad han betalar till boendet och matleverantörer. Han medger själv att det inte går att se i årsredovisningen. När han blev arg tyckte han nog att vi hade ställt de frågorna för många gånger. Men han är ägare till Sveriges största asylimperium och det är viktigt att man ska få ställa frågor. Det handlar om statliga pengar och då är det extra relevant att fråga hur pengarna används, säger Carolina Neurath.

– Vi hindras inte av att bolagens representanter blir arga av att vi ställer frågor och vi kommer att fortsätta granskningen. Man får inte tystas av att folk blir upprörda.

Det är inte första gången som Bert Karlsson brusar upp. 2002, exempelvis, överföll han och hotade TV3:s personal till livet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev