Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bert Sundström svårt skadad

Publicerad: 3 februari 2011, 21:07

SVT-korrespondenten Bert Sundström tillåfångatogs i dag i Kairo och var försvunnen i timmar. På torsdagskvällen kom uppgifterna att han är allvarligt skadad och vårdas på ett sjukhus. Han opereras för knivskador i buken.


Bert Sundström. Foto: SVT.

Klockan 14.15 skulle SVT ringa upp Bert Sundström för att få en rapport om stämningarna från Tahiritorget. En arabisk röst svarade att utrikeskorrespondenten blivit tillfångatagen.

I telefonsamtalet sa den okända rösten ordagrant följande (översatt), enligt SVT:

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom."

Sedan dess har SVT tillsammans med UD febrilt försökt att lokalisera Bert Sundström.

I Aktuellt-sändningen 21.00 på torsdagskvällen meddelade Ingrid Thörnqvist, utrikeschefSVT, att Bert Sundström är allvarligt skadad och vårdas på ett sjukhus i Kairo. Han opereras för knivskador i buken. Hans tiillstånd bedöms som allvarligt, men stabilt. Han svarar på tilltal och skadorna bedöms inte som livshotande.

SVT har folk på plats på sjukhuset. och ett plan finns redo att flyga ut Bert Sundström ur landet om det skulle behövas.

Enligt en källa till SVT har en hemlig order gått ut till den egyptiska militären att gripa alla utländska journalister i landet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.