Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Beslut i dag: Telekom får del av frekvensutrymmet

Publicerad: 19 december 2007, 07:50

Regeringens beslut i dag – att bryta tv-branschens ensamrätt till frekvensutrymme och ge telekomtjänster chansen – är en milstolpe både för tv-branschen och för Sverige som IT- och telekomland.
Det skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och infrastrukturminister Åsa Torstensson på DN Debatt.


Tv-branschen har tidigare haft frekvensutrymmet som frigjorts efter den analoga nedsläckningen för sig själv. Men nu får telekomtjänsterna även komma in på banan. Det beslutar regeringen i dag.

”Genom dagens besked blir Sverige först med att ge plats för telekommunikationstjänster i en del av det utrymme som tidigare enbart användes för tv-sändningar”, skriver Adelsohn och Torstensson på DN Debatt.

Radio- och tv-verket kommer att få riktlinjer från regeringen om tillståndsgivningen. Tv får även fortsättningsvis de fem frekvensnäten i UHF-banden. Även ett frekvensnät i VHF-bandet görs tillgängligt.

Frekvensutrymmet 790-862 MHz i UHF-bandet frigörs för annat än tv-sändningar, användningsområden som fördelas av Post- och Telestyrelsen.

”Som första land i världen avsätter vi frekvenser, som frigjorts från digital-tv-övergången, till telekommunikationstjänster. Detta är "de bästa" frekvenserna som finns att tillgå. Beslutet medför radikalt sänkta kostnader och förbättrade möjligheter för att ge alla medborgare tillgång till moderna kommunikationstjänster, något som också är en viktig förutsättning för en modern och utvecklad "e-välfärd" - till exempel utbildnings- och omsorgstjänster tillgängliga för alla medborgare, var och när de vill”, skriver Adelsohn och Torstensson.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.