Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Beslut: Telias erbjudande bryter mot nätneutraliteten

Publicerad: 7 december 2016, 13:22

I Telias kampanj "Hata hat" erbjuds kunderna fri surf på sociala medier. Flera tunga mediechefer krävde att erbjudandet skulle stoppas. Nu ger Post och telestyrelsen (PTS) belackarna rätt. Nu kräver de att operatören rättar sig.


Ämnen i artikeln:

TeliaNätneutralitetPTS

Det var i våras som Telia lanserade kampanjen "Hata hat" med fri surf på Plattformar som Kik, Snapchat, Instagram och Facebook.

Kritiken lät inte vänta på sig. 27 publicister, däribland Expressens Thomas Mattsson, SVT:s Hanna Stjärne och Sveriges Radios Cilla Benkö krävde i ett gemensamt debattinlägg att Telias kampanj skulle stoppas. De menade att den snedvred konkurrensen till de amerikanska jättarnas fördel och därmed hotade pressfriheten.

Andra kritiker som Breakits krönikör Emanuel Karlsten ocb Schibsteds sociala strategichef Ehsan Fadakar hävdade att Telias kampanj bröt mot nätneutraliteten. Och det är just här som kritikerna får rätt.

I dag kom Post och Telestyrelsen (PTS) med sitt beslut. Enligt beslutet bryter Telias kampanj mot EU:s regler om ett fritt internet. Skälet är att vissa tjänster eller applikationer undantas från "datataket" i abonnemanget. När datavolymen är förbrukad stängs all trafik av, utom för de tjänster och applikationer (de sociala medierna) som ingår i erbjudandena. Detta är enligt PTS bedömning en otillåten trafikstyrning.

Telia har till den 4 januari på sig att ge sin syn på beslutet. Därefter kommer det att klubbas formellt.

– För att bedöma hur erbjudanden som dessa påverkar tillgången till ett öppet internet behöver vi följa utvecklingen på marknaden över tid. Förutom att granska specifika erbjudanden på marknaden, handlar detta om ett kontinuerligt arbete för att identifiera och bedöma faktorer som påverkar konkurrensen och tillgången till ett öppet internet. Vår förhoppning är att genom att arbeta på detta sätt succesivt kunna ge en tydligare vägledning om vilka förutsättningar som bör vara uppfyllda för att PTS ska anse det vara nödvändigt att ingripa, säger Emma Närvä, chef enheten för elektroniska kommunikationstjänster I ett uttalande.

Även operatören Tre har erbjudit sina kunder gratis streaming av musik på Spotify. Men de har, efter diskussionerna med PTS, valt att dra tillbaka det, enligt Breakit.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TeliaNätneutralitetPTS

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.