Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bestämde sig för att sluta redan i våras

Publicerad: 16 november 2012, 15:23

Daniel Sandström

Foto: Emma Andersson Lindberg

Redan i våras gjorde Daniel Sandström klart för Sydsvenskans ledning att han hade för avsikt att lämna sitt uppdrag i samband med att tidningen blev klar med sin omgörning. För Resumé berättar den avgående chefredaktören att han skulle ha svårt att sig själv i den punlisherroll som Lars Dahmén nu väntas tillträda. – Jag är en utpräglad redaktionell person, säger Daniel Sandström till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Lars DahménDaniel SandströmSydsvenskan

I dag kom beskedet för medarbetarna på Sydsvenskan att Daniel Sandström slutar som chefredaktör för tidningen. Han aviserade sin kommande avgång för Sydsvenskans ledning redan i våras och sade upp sig i augusti.

– Det är ett beslut som har växt med tiden. Det kändes som en bra slutpunkt att lämna tidningen efter omgörningen. Jag har varit på Sydsvenskan länge nu och nu är det tid för en annan ledning att ta över, säger Daniel Sandström.

Han kom till Sydsvenskan 2001, år 2005 blev han tidningens kulturchef. Sedan augusti 2008 har Daniel Sandström varit chefredaktör för tidningen. En tid präglad av ansträngd ekonomi.

Varför lämnar du just nu?
– Jag har alltid haft en bottre gräns. Det har varit ett fantastiskt uppdrag, men det här jobbet kräver maximalt med engagemang och jag såg till att sitta kvar fram till dess att omgörningen var färdig. Jag och ledningen beslutade sen gemensamt att min avgång inte skulle bli offentlig fram till dess att Sydsvenskan hittar en ny ersättare.

Vad ska du göra nu?
– Eftersom jag har varit tvungen att hålla tyst om det här så har jag inte lagt ut några krokar. Jag var kulturchef innan och det är tänkbart att jag kommer att hamna någonstans i gränslandet mellan journalistik och kultur.

Under din tid har Sydsvenskan kämpat med en negativ ekonomisk trend. Hur har det påverkat ditt arbete?
– Vi har haft fullt fokus på att sanera ekonomin sedan 2008. Det var inget jag var förberedd på från början. Vi har fått anpassa kostymen kontinuerligt för att hamna på grön kvist. i dag är jag stolt över att vi lyckades genomföra besparingarna.

Daniel Sandström slutar formellt som chefredaktör den sista januari 2013. Nu väntas Sydsvenskan övergå till en publishermodell med vd:n Lars Dahmen som publisher. Beslutet tas formellt på ett styrelsemöte den 21 november.

Hade du kunnat sett dig själv i en roll som publisher?
– Jag är inte säker på att det passar min personlighet till fullo. Jag är en utpräglad redaktionell person, även om jag förstår värdet av att ha en god ekonomi och vara kommersiell.

Hur mycket bidrog den nya publisherrollen till ditt beslut att lämna?
– Det är ingenting vi har diskuterat. Det är bra att det blir en publisher som tar över Sydsvenskan. I den tid av förändringar som journalistiken lever med i dag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.