Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bestämde sig för efterträdaren inom 24 timmar

Publicerad: 17 november 2015, 14:59

Fredric Karén.

Foto: Joakim Ståhl.

Det tog bara ett dygn.
Sedan hade SvD:s chefredaktör Fredric Karén fattat beslut om att Maria Rimpi blir ny redaktionschef efter Olle Zachrison.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvenska DagbladetOlle ZachrisonMaria Rimpi

Det var på tisdagseftermiddagen som Olle Zachrison, som jobbat som redaktionschef på Svenska Dagbladet sedan 2013, presenterades som ny chef för Ekot efter Anne Lagercrantz.

Samtidigt informerades personalen på Svenska Dagbladet om att Zachrisons efterträdare blir Maria Rimpi, i dag chef för den sammanslagna avdelningen SvD Nyheter och Näringsliv.

– Det var väldigt positiva reaktioner. Hon fick applåder, både från redaktionen och från annons- och marknadsavdelningarna. Hon är väldigt omtyckt och välkänd bland medarbetarna. Det känns tryggt för alla att det blev hon, säger Fredric Karén.

Han fick beskedet om Olle Zachrisons nya jobb i går.
– Det har gått väldigt fort, i princip bestämde jag mig för Maria Rimpi på 24 timmar. Sveriges Radio ville informera om sin nya rekrytering i dag, och då var jag tvungen att agera snabbt, säger han.

Hade du tankar på att ta in en extern efterträdare?
– Ja, det hinner snurra mycket tankar när man får det beskedet. Jag ville ta dagen på mig, men när jag tänkt färdigt fanns det inget alternativ. Jag har sett Maria utvecklats och organiserat för att hon ska vara redo för det uppdraget.

Maria Rimpi har jobbat på Svenska Dagbladet sedan år 2000.
– Valet var väldigt naturligt och enkelt. Hon och Olle har jobbat mycket tillsammans. Hon har suttit i redaktionsledningen i två år och visat att hon är duktig. Hon har de egenskaper vi letar efter i en redaktionschef: Dels bottnar hon i Svenskans journalistik, dels jobbar hon digitalt och har också en stor förståelse för den kommersiella biten.

Vad lämnar Olle Zachrison för hål efter sig hos er?
– Olle har fantastiska egenskaper och är en kreativ, omtyckt person. Han är mångfacetterad – och jobbar med alltifrån att vara moderator på event till att leda nyhetsarbetet under Parisattentatet. Det är klart att han har många bra egenskaper, och det är inte säkert att Maria kommer att fylla alla dem. Men hon har många andra bra egenskaper som är unika för henne. Jag tror inte att man ska sträva efter att hitta en likadan efterträdare. Det är tråkigt att Olle slutar, men samtidigt är det ett stort och viktigt jobb han går till och vi är alla glada för hans skull.

Vem som blir chef för SvD Nyheter och Näringsliv efter Maria Rimpi är inte klart än, inte heller hur den tjänsten ska vara utformad.

Maria Rimpi tillträder som redaktionschef den 16 december.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.