Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Betalmur runt landets medier

Publicerad: 18 april 2011, 05:13

De slovakiska tidningarna nöjer sig inte med att sätta upp betalmur runt sina tidningar. I dag sätter de upp en betalmur runt hela landets media.


Problemet med att ta betalt för tidningarnas nyheter på webben är att läsarna då väljer någon annan nyhetsförmedlare som inte tar betalt.

I Slovakien löser media ”problemet” med att, i dag, sätta de nio ledande tidningarna bakom betalmur.

De har inlett ett samarbete med företaget Piano Media som byggt upp en gemensam betallösning. Nyhetskonsumenterna betalar 2,99 euro, knappt 27 kronor, per månad och får då tillgång till alla tidningar. Ett relativt modest pris.

– Om man startar långsamt kanske man kan övertyga människor om att det är värt att betala för nyheter. En nationell betalmur är som en resetknapp efter år av gratisläsande, säger Tomas Bella, vd för Piano Media till Niemans Journalism Lab.

Han tror på att mellan 0,8 och 1,5 procent av den slovakiska befolkningen, på 5,4 miljoner, ska betala första året. Om det fungerar och betalningsviljan ökar är han beredd att exportera affärslösningen. Tänkbara länder där det kan fungera är Holland och Danmark, små enspråkiga länder.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.