Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Bevakningen av Margot Wallström har varit fullständigt perspektivlös”

Publicerad: 21 januari 2016, 14:29

Margot Wallström

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

Sveriges Radios förre vd Mats Svegfors är starkt kritisk kring rapporteringen kring Margot Wallström. Han tycker att det är en tydlig tendens att medierna återigen går hårt åt en kvinnlig politiker. – Här har medierna en hemläxa framför sig.


Ämnen i artikeln:

Margot WallströmMats SvegforsKommunal

I ett debattinlägg på Aftonbladet från i går kritiserar Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för SvD och vd för Sveriges Radio, mediernas rapportering kring Margot Wallström (S) och hennes lägenhet som hon hyr av Kommunal.

Den numera pensionerade publicisten ställer sig frågande till vilka alternativ utrikesministern hade när hon bosatte sig i Stockholm med en trång och dysfunktionell hyresmarknad i huvudstaden. Han menar att det vore mer kontroversiellt om Margot Wallström gjort som kritikerna föreslagit – köpt en bostadsrätt.

– Amorteringskrav, lånetak och avdragsbegränsningar är beroende av de politiska besluten. En politiker som köper en lägenhet försätter sig därför i en mer komplicerad situation. Den här eventuella korruptionssituationen verkar medierna ha missat, säger Mats Svegfors till Resumé.

"Det som nu sker, när det gäller Margot Wallström, är ett journalistiskt tjyv- och rackarspel. Händelsevis är det ånyo en kvinna som jagas." skriver du i debattartikeln. Vad är det du tycker har gått för långt i mediernas rapportering?
– Dels att de inte lyft fram aspekten för vad det hade inneburit om Margot Wallström köpt en bostadsrätt. Personligen har jag svårt att se rimligheten i påståendet om att hon som statsråd hamnat i beroendeställning i det här fallet. Bevakningen av Margot Wallström har varit fullständigt perspektivlös.

Han tycker också att bevakningen den senaste veckan saknat perspektiv eftersom Fredrik Reinfeldts borgerliga regering avskaffade fastighetsskatten:

"Över en natt blev ett stort antal statsråd och riksdagsledamöter mångmiljonärer. Om det inte hade varit så att detsamma gällt en betydande del av landets journalistiska etablissemang hade det nog uppmärksammats mer, det vill säga något.", skriver han i artikeln.  

– Tittar man på vilka förmögenhetseffekter som beslutet fick på makronivå och vilka personliga effekter det fick för etablissemanget så är det märkligt att medierna saknar det perspektivet i rapporteringen nu.

Anser du att publiciteten har varit för stor i relation till allmänintresset?
– Framförallt har det varit en avsaknad av perspektiv. Jag vill understryka att min krönika är i försvar av Margot Wallström, inte Kommunal. Det är en annan sak och de har ett ansvar.

Du skriver att det är "ånyo en kvinna som jagas". Är det här en tendens i rapporteringen kring Margot Wallström?
– Jag har själv sett drev från nära håll. När jag var på SvD tog jag Mona Sahlin i försvar i samband med Toblerone-affären. Jag försvarade Margareta Winberg på 1980-talet. När regeringen Reinfeldt tillträdde var det Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò som fick gå, inte Anders Borg. Det är egentligen bara Håkan Juholt som är undantaget.

– För mig framstår det som mycket tydligt att kvinnor är mer utsatta än män här. Det gäller både politisk kritik och journalistiska drev. Här har medierna en hemläxa framför sig. Drevjournalistiken är som den är, men i det här fallet ser vi återigen hur en kvinna drabbas.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.