söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Beviset: HD-ägare plockade ut 200 miljoner

Publicerad: 16 september 2014, 14:10

De tidigare ägarna till Helsingborgs Dagblad, familjerna Sommelius och Ander, plockade ut 200 miljoner kronor i aktieutdelning inför försäljningen till Sydsvenskan. Det visar dokument som nyhetstjänsten Rapidus har tillgång till.

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanRapidusMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


Källor till Resumé har tidigare gjort gällande att familjerna Sommelius och Ander fick behålla kassan i Helsingborgs Dagblad, medan Bonnierägda Sydsvenskan fick resterande delar av bolaget gratis.

Nyhetstjänsten Rapidus har fått tillgång till dokument som bekräftar Resumés uppgifter.

Dokumenten visar att ägarna plockade ut 260 miljoner kronor ur tidningen inför försäljningen genom sitt ägarbolag Pukslagaren. Därefter har inga pengar tillförts, vilket innebär att Bonnier har fått själva tidningen gratis.

Sören Sommelius bekräftar uppgifterna.
– Det har inte tillförts några pengar från Bonnier och företaget värderades ju till noll kronor i princip. Det var en tuff värdering tycker jag. Jag vet inte om den är rimlig, det beror ju på vilka framtidsutsikter man ser för sammanslagningen av HD och Sydsvenskan, säger han till Rapidus.

Nyhetsbyrån rapporterar också att Pukslagaren höll extrastämma under förra veckan och beslutade att dela ut 200 miljoner kronor till familjerna Sommelius och Anders, vilket gör att det återstår 60 miljoner i bolaget, och även redaktionshuset ooch tryckeribyggnaden i Helsingborg.

Pukslagaren köpte loss delarna från Helsingsborgs Dagblad AB för drygt 37 miljoner kronor i somras, enligt Rapidus.

Nyhetsbyrån rapporterar också att planen är att sälja fastigheten för att därefter avveckla Pukslagaren.

- Fastighetsköpet var en konstruktion i själva affären, framförallt för att vi bedömdes ha bättre förutsättningar att sälja den än vad Bonnier har från Stockholm, säger Sören Sommelius till Rapidus.

Pukslagarens kvarstående 60 miljoner kronor är ett garantibelopp som måste finnas kvar ifall "vissa förutsättningar i affären inte uppfylls" –

Sören Sommelius vill dock inte gå på vilka dessa är, enligt Rapidus.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev